Ha ön oltásellenes, ne is kattintson, mert csak az anyánkat szidná…

Tényleg, más hullámhosszon rezgünk, jobb ha nem kattint.

Hirdetés

Kedden már 300 fölött volt (312) a napi esetszám, ami már csak azért is figyelemre méltó, mert például hétfőn még 181 volt ez a szám.

És ez a szám már hetek óta egyenletesen növekszik, a maihoz hasonló kisebb-nagyobb ugrásokkal. (Tennék egy grafikont, de úgy tűnik, szabadságon van a srác a Graphs.ro-tól, mert az oldal már augusztus 2-ika óta nem frissült.)

Erre az aggasztó növekedésre Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora is fel szokta hívni a figyelmet az utóbbi időszakban, mint ahogy ezt kedden is megtette.

Kedden azt is elmondta, hogy a kimutatások szerint a július utolsó két hetében igazolt új koronavírus-fertőzöttek 81.5%-a, míg a járvánnyal összefüggésben elhunytak 92,6%-a volt oltatlan. Szegény csak mondja, mint a pereces, pedig hát az oltásellenesek hozzáállását elnézve akár a falra is hányhatná. Mármint a borsót.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy valamiért egyre csökken az új fertőzöttek átlagéletkora, vagyis egyre több 40 év alatti lesz beteg.

Egyre csak nyomul a delta (indiai) variáns is: az augusztus 2–8. között szekvenált mintáknak már a 96%-áról derült ki, hogy ez a vírusmutáció a felelős a fertőzésért. Mert ugye itt a 4. hullám, amit nagyrészt a delta visz majd el a hátán.

Hirdetés

„A mi üzenetünk az, hogy fel kellene gyorsítani az oltakozás tempóját, mert csak így tudjuk elkerülni a súlyos megbetegedéseket vagy a halálos kimenetelű eseteket” – hányta a falra a borsót Gheorghiță.

(Amúgy itt van ez az amerikai férfi, aki maga is nagy elánnal utasította el az oltást, majd megfertőződött, és most a saját élet-halál küzdelmét közvetíti a kórházból. Nagyon úgy tűnik, megbánta, hogy nem élt az oltakozás lehetőségével.)

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár kedden elmondta, hogy eddig összesen 1 646 339-en töltötték le (innen) az EU-s oltási igazolást, amely egyfajta oltási útlevélként is működik az unión belül, megkönnyítve az utazást. Ezek nagy részét, 96%-át beoltott személyek kérvényezték – negatív teszteredménnyel rendelkezők, illetve a betegségen átesettek is kaphatnak ugyanis ilyen igazolást, csak ezek érvényessége véges. Az országban egyébként eddig a hétfői adatok szerint összesen 5 077 639-en kapták meg valamelyik oltóanyagnak legalább az első dózisát, 4 934 807-en pedig már teljesen immunizálódtak. Utóbbiak mindegyike letöltheti az EU-s igazolást.

Hirdetés