Generációs katasztrófa az oktatásban: a vidéki gyerekek majdnem fele „hiányzott” az online órákról

Sok helyen az élelem beszerzése is problémás, nemhogy az internet…

Hirdetés

Emlékeznek még a nagyszülők meséire arról, hogy ők mínusz 20 fokban gyalogoltak az iskoláig 25 kilométert minden nap, miközben farkasokkal küzdöttek puszta kézzel? Nos ők nem a 2020-as nagy koronajárvány idején voltak sulisok, szóval most már lehet nyugodtan jegelni ezeket a történeteket.

A kiábrándító valóság jelenleg ugyanis az, hogy Romániában

a vidéki gyerekek 40 százaléka nem vett részt a járvány miatt folyó online oktatásban, mert nem volt mivel.

Persze a vidéki családok 40 százalékában még az élelem és a higiéniai alapkellékek beszerzése is problémát jelent, úgyhogy nem az új laptop az első a bevásárlólistán.

A World Vision Románia nevű egyesület telefonon keresett meg 62 vidéki iskolaigazgatót, hogy felmérjék a helyzetet, de ez már nem helyzet, hanem szituáció. Az említett iskolákból mindössze a pedagógusok 64 százaléka tartott online órákat, a többiek csak elküldték a feladatokat telefonon, esetleg nyomtatott formában a diákoknak.

A vidéki családok 55 százalékában nem jut minden gyereknek laptop, tablet vagy bármi, amivel részt vehetnének az internetes suliban,

a családok 8 százalékánál pedig semmilyen készülék nincs otthon, amivel ez lehetséges lenne.

A közszolgálati tévén futó Teleşcoala nevű, az oktatási tárca által életre hívott adássorozatot is nagyon kevesen (20%) követték, 8 százalék pl. azért nem, mert nincs otthon tévé.

Hirdetés

És itt jön még néhány lehangoló adat a vidéki sulikról (ha nem akar nagyon elszontyolodni, gondoljon közben trambulinon ugráló pónikra):

  • négyből egy iskolának nincs internetkapcsolata
  • tízből kilenc iskolában ez azért nem gond, mert számítógépeik/laptopjaik/tabletjeik sincsenk
  • az igazgatók 87 százaléka szerint nem kéne erőltetni ezt az egész online oktatást dolgot, 12 százalékuk pedig attól tart, hogy a járványhelyzet miatt nőni fog az analfabetizmus

Egyes diákszervezetek ugyanakkor azzal fenyegetőznek, hogy feljelentik Monicăi Anisie oktatási minisztert, amiért a szaktárca nem szerezte be a rászoruló diákoknak és tanároknak a laptopokat/tableteket, holott a júliusban elfogadott 109/2020-as törvény erre igenis kötelezi őket.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) főtitkára, António Guterres ugyanakkor generációs katasztrófának nevezte a sulik bezárását (nemcsak Románia vonatkozásában), és hát nem jár messze az igazságtól.

Hirdetés