Fia szabadított ki egy idős férfit egy medve karmaiból, de így is súlyos sérüléseket szenvedett

A fiú két lövéssel futamította meg a nagyvadat. Apjáért mentőhelikoptert küldtek.

Hirdetés

Ezúttal a Hargita megyei Gyergyótölgyesen támadt rá egy medve egy 65 éves férfira annak lakóháza közelében. A férfi szombat reggel gombát gyűjteni indult, amikor váratlanul szembe találkozott a veszélyes nagyvaddal. Kiabálni kezdett, amit szerencsére a családja meghallott.

Mint később a település polgármestere, Marcel Vancu a sajtónak elmondta, vadászcsaládról van szó, így amikor az áldozat fia meghallotta a kiáltozást, azonnal fegyvert ragadott, és két lövést is leadott, ezzel ijesztette el a medvét. Apja azonban addigra súlyos sérüléseket szenvedett, az arcán, a jobb kezén és a bal lábán is megsebesítette a vadállat.

Az áldozatot a Hargita megyei mentőszolgálat egyik egysége már ellátta, de állapotára való tekintettel mentőhelikoptert hívtak érte Marosvásárhelyről.

Marcel Vancu azt is elmondta, hogy településükön ez már a második alkalom volt, amikor emberre támadt egy medve, de hetente 2–3 állattartó helyi lakos is betér a polgármesteri hivatalba, hogy kártérítést kérjen medvekárok miatt. A polgármester határozott álláspontja az, hogy az ilyen veszélyes példányokat azonnal ki kellene lőni, hiszen emberéletek forognak kockán.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter nemrég jelentette be, hogy hamarosan a parlament elé terjesztenek egy jogszabály-módosítási javaslatot, amely lehetőséget adna az agresszív példányok kilövésére, maximum 24 órával azután, hogy valamilyen kárt okoznak. A környezetvédő aktivisták persze azt mondják, hogy ez a trófeavadászatra ad burkoltan lehetőséget.

Hirdetés

Érdemes azonban azt is számításba venni, hogy csak az elmúlt hetekben és csak Hargita megyében ez már a harmadik medvetámadás volt.

Romániában jelenleg körülbelül 8–9000 példány él a barna medvéből, Tánczos szerint pedig az emberi beavatkozás hiányában számuk egyre csak növekszik.

Hirdetés