Felmérés: a franc se akar Bukarestbe költözni

Főváros ide vagy oda, az emberek többsége a zsúfoltsággal, a kosszal és a rendetlenséggel azonosítja Bukarestet. (Mondjuk ez nem akkora meglepetés, csak most egy közvélemény-kutatás adatai is bizonyítják).

Hirdetés

Készíttetett a Világbank egy felmérést arról, hogy Bukarest mennyire vonzó szociálisan és gazdaságilag a romániai lakosság számára és az derült ki belőle, hogy a megkérdezettek túlnyomó többségének meg sem fordul a fejében, hogy az ország fővárosába költözzön.

A válaszadók 82,5 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy ha lehetősége nyílna a következő öt évben Bukarestbe költözni, megtenné-e. Bukarest vonzereje Temes, Máramaros, Fehér, Botoşani és Galac megyében a legalacsonyabb, itt legfeljebb 4 százalék válaszolt igennel. A legnagyobb arányban – 35, 40 vagy még több százalékban – Iaşi, Konstanca, Prahova és Giurgiu megye lakói költöznének szívesen a fővárosba.

A válaszadóknak az a 17,5 százaléka, aki szívesen menne, a jobban fizetett munkahelyek, a jobb egészségügyi ellátás, a kulturális események vagy a jobb lakhatási körülmények, a jobb infrastruktúra miatt tenné át lakhelyét a román fővárosba.

A költözni nem hajlandók azért nem mennének, mivel ragaszkodnak a mostani lakhelyükhöz, a javaikhoz és a társadalmi kapcsolataikhoz, vagy úgy gondolják, hogy Bukarestben zsúfoltság van, rossza a közlekedés, nincs elég parkolóhely, drágák a lakások és általában az élet.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, melyek azok a negatív fogalmak, amelyekkel az emberek Bukarestet társítják, ezek pedig a zsúfoltság, a káosz, a forgalom, a zűrzavar, az összevisszaság, a kosz, a szennyezettség, a por, a stressz, a rendetlenség és a zaj.

Hirdetés

A közvélemény-kutatást az AB European Research Group készítette még áprilisban, 1100 fős országosan reprezentatív mintán.

A felmérés grafikonos összefoglalója elérhető ide kattintva (román nyelven).

Hirdetés