Ezt a büntetést kapták a doppingolás után önmagukat ostobán lebuktató brassói kézilabdázók

Nem mérték szűkmarkúan a szankciókat.

Hirdetés

Jó munkához idő kell, még az Országos Doppingellenes Ügynökségnél (ANAD) is, amely több mint fél évvel a Corona Brassó női kézilabda-csapatának lebukása után hirdette ki a játékosokra váró eltiltásokat. A brassói csapatról november végén derült ki, hogy tavaly nyáron teljes kerete tiltott intravénás lézerkezelésen vet részt, ezért a játékosokat felfüggesztették, a klubot pedig mind a román bajnokságból, mind az EHF-kupából kizárták.

Az ANAD vizsgálóbizottsága szerda este 17 játékos büntetésről döntött, csak az a két ifjúsági korú játékos úszta meg a tárgyalást, akik szülői beleegyezés hiányában nem vettek részt a kezelésen.

A játékosok végül 15 és 20 hónap közötti eltiltásokat kaptak, a legenyhébb büntetést az elsőként lebukó és az ANAD-dal együttműködő sportolók kapták. A vizsgálat időtartama beleszámít az eltiltásba, és a hírek szerint a játékosok ügyvédei máris a büntetések legalább felének befagyasztását kérik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől, hogy védenceik az ősszel induló új szezonban már újra dobálhassák a labdát.

Kereslet ugyanis a botrány ellenére is van irántuk, főleg a válogatott sztárok iránt. Cristina Laslo és Eliza Buceschi már meg is egyezett a Nagybányai Minaurral, a montenegrói Ivona Pavicsevicset a Bukaresti CSM vinné, Bianca Bazaliut a Gloria Buzau szeretné megszerezni. Daria Bucur és Sorina Târcă pedig külföldre benne, előbbit a dán Odense, utóbbit a horvát bajnok Podravka Koprivnica szemelte ki, ahol édesanyja, Mariana Târcă – a nyolcvanas-kilencvenes években a világ egyik legjobb játékosa – éppen most lett másodedző.

A brassói játékosok eltiltásával 51-re emelkedett a doppingolás miatt aktuálisan eltiltott román sportolók száma.

A kiszabott büntetések:

Hirdetés

Egy év és három hónap eltiltás: Daciana Hosu, Cristina Laslo és Bianca Bazaliu.

Egy év és négy hónap eltiltás: Ana Maria Lopătaru, Eliza Buceschi, Daria Bucur, Natasa Nolevszka, Elaine Gomez és Ivona Pavicsevics.

Egy év és nyolc hónap eltiltás: Andreia Ciuciulete, Oana Căprar, Claudia Lăcătuș, Marilena Neagu, Elena Pătuleanu, Diana Popescu, Sorina Târcă és Viktoria Timosenkova.

Hirdetés