Ez a teendő, ha igazságtalanul büntették meg a rendőrök a szükségállapot idején

A belügyminiszter a zöldfülű rendőrökre keni az esetleges jogtalan büntetéseket, de legalább elmondja, mi az ügymenet ilyenkor.

Hirdetés

Elismeri Marcel Vela belügyminiszter: előfordul, hogy egy rendőr jogtalanul büntet meg egy állampolgárt, ilyen a temesvári fotóriporter vagy a nándorhegyi elárusító esete, akiket munkavégzés közben büntettek meg a kijárási nyilatkozat hiánya miatt. A rendőri visszaélések azzal állnak összefüggésben, hogy nagyon sok a zöldfülű rendőr, akik alig fél év rendőriskola után most, a szükségállapot miatt a terepen találják magukat.

A belügyminisztérium értesítésére a megyei kapitányságok minden bejelentést kivizsgálnak, akár a rendőri, a csendőri vagy a határőri munkára érkezik panasz, és ha a helyi rendőrök a ludasok, akkor értesítik az illetékes önkormányzatot. Vela arra szólította fel a rendvédelmi szerveket, hogy mielőtt csípőből büntetnének, akár a figyelmeztetés eszközével is élhetnek.

Az az állampolgár, aki úgy érzi, hogy igazságtalanul kapott büntetést, tegyen panaszt a belügyminisztériumnál, vagy szóljon a sajtónak, és akkor a tárca hivatalból eljárást indít. Második lépésben az illető emeljen óvást a büntetés ellen, és akkor a bíróság egyénileg dönt, történt-e hatósági visszaélés a jegyzőkönyv kiállításakor.

Hirdetés