És mit tesznek a PSD polgármesterei, ha a pártban nyakig ér a fekália? Lazán átigazolnak az ellenfélhez

Mert a párthűségnél mégiscsak fontosabb a bársonyszékek megtartása.

Hirdetés

Az egy dolog, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos szinten is súlyos problémákkal küzd – ráadásul a szervezet népszerűsége is rendesen megtépázódott az utóbbi időben –, de nagyon úgy tűnik, hogy a területi szervezeteket is hatalmi bokszmeccsek, belső konfliktusok feszítik szét.

Erre a legjobb példa most a PSD Kolozs megyei szervezete: a szocdemek táborából kiszivárgott információk szerint 30-ból 18 polgármester próbál átigazolni a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), hátha valahogy megőrizhetik a bársonyszéküket a közelgő helyhatósági választások után.

A dolog annyira súlyos, hogy az ország legnagyobb pártjának az ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu válságstábot hívott össze Kolozsváron, hogy megmentse a helyi szervezetet, mielőtt darabjaira hullna az egész. Le is váltották szépen a megyei szervezet éléről Liviu Alexa újságíró-szájhős-vállalkozót, akit Viorica Dăncilă nevezett ki a helyi szervezet élére, de egy időben Liviu Dragnea tanácsadójaként is jegyezték.

Bár a liberálisok vezére, Ludovic Orban korábban azt mondta, egyetlen PSD-s polgármestert sem fognak átcsábítani a táborukba, a nyilatkozatát már nem szabad komolyan venni: állítólag már megkörnyékeztek több győzelemre esélyes Kolozs megyei „vörös” elöljárót, s a terv szerint ők majd függetlenként méretkeznek meg, később pedig lecserélik a pártkönyvüket.

Hirdetés