És Ludovic Orban ismét tűpontosan beazonosította, miért nőtt meg az utóbbi napokban a fertőzöttek száma

Mert felelőtlenül bulikáztak. Igaz, ebben a politikumnak és az önkormányzati választásoknak is jelentős szerepe volt.

Hirdetés

Bocsika, de muszáj volt – ennyivel tudta le Ludovic Orban miniszterelnök azt, hogy az elmúlt héten harminc napra betiltották a népes magánrendezvényeket, például az esküvői és a keresztelői ünnepségeket.

Orban szerint ugyanis a sok embert vonzó rendezvények tekinthetők az első számú ludasnak abban, hogy növekedésnek indult a koronavírus-fertőzések száma, mivel sokan nem tartották be az óvintézkedéseket.

(Annyiban igaza van, hogy tényleg nem kis pofátlanság kell 350 fős lagzi szervezéséhez olyankor, amikor a maximális engedélyezett szám száz fő):

Orban minden esetre mindenkitől bocsánatot kért, aki most szervezett volna esküvőt vagy keresztelőt, de azt mondja: muszáj volt betiltani őket.

Amúgy némi önkritika is szorult a mondandójába, azt is megjegyezte ugyanis, hogy az önkormányzati választások is közrejátszhattak a fertőzés terjedésében.

Na nem maga a választási folyamat – a hivatalos kormányzati retorika továbbra is az, hogy az példásan és korrektül zajlott – nehogy már emiatt kelljen halasztani a december 6-ára tervezett parlamenti választást.

Hirdetés

A miniszterelnök szerint 3300 településen a győztesek csapatai spontán ünneplésbe fogtak, több száz fő részvételével, és természetesen semmilyen óvintézkedést nem tartottak be.

Persze azt is elismerte, hogy a kormány által még nyáron bevezetett lazítások is hozzájárultak az esetszámok növekedéséhez, de az első számú közellenségnek következetesen a most betiltott magánrendezvényeket nevezte.

Kíváncsian várjuk, mire hivatkozik majd egy hét múlva.

Hirdetés