EMNT: nehéz helyzetben van az autonómia ügye a háború miatt

Újraválasztották a szervezet élére Tőkés Lászlót a sepsiszentgyörgyi küldöttgyűlésen, ahol egy tervet is megszavaztak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvénytervezet benyújtásáról.

Hirdetés

Tízpontos cselekvési tervet fogadott el a kisebbségi törvénytervezet benyújtásáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a sepsiszentgyörgyi küldöttgyűlésén, melynek keretében (egyedüli jelöltként)

újraválasztották Tőkés Lászlót a szervezet élére.

A Székelyhon beszámolója szerint a gyűlésen elfogadott cselekvési tervbe belefoglalták, hogy az EMNT egyeztetést szorgalmaz a politikai pártokkal, hogy közös tervet dolgozzanak ki, amelynek kiindulópontja lehet a hárompárti autonómianyilatkozat.

Az EMNT szerint az említett kisebbségi törvénytervezetnek kerettörvény jellegűnek kell lennie, amely jogalapot teremthet a személyi elvű, a kulturális, illetve a területi autonómia különböző formáinak. Ennek érdekében

munkacsoport megalakítását sürgetik, amely az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szakértőiből állna.

A küldöttgyűlésen elhangzott: az EMNT tudomásul veszi, hogy a háború miatt az autonómia ügye nehéz helyzetben van, „keskeny az ösvény, amin haladni lehet”, hogy ne ragasszák az ügy képviselőire a háborúpárti, putyinista címkéket.

Hirdetés