Eddig már több mint háromezer olyan, koronavírus miatti halálesetet jeleztek, amiről korábban „megfeledkeztek”

És várhatóan még nincs vége a listának.

Hirdetés

Jó egy hónap alatt már több mint háromezer olyan, koronavírus miatti halálesetet jelentettek az egészségügyi hatóságok, amelyek az elmúlt évben következtek be, de valamilyen okból nem hozták őket nyilvánosságra – derül ki a legfrissebb összesítésből.

Konkrétan 3236 olyan halálesetet jelentettek utólag május 28-a óta, amely a korábbi hónapokban következett be, de nem került be a hivatalos statisztikákba.

Mint ismeretes, az ezzel kapcsolatos botrányt még Vlad Voiculescu korábbi egészségügyi miniszter robbantotta ki, amikor tavaszi menesztéséért azzal állt bosszút, hogy bedobta: a hatóságok – nem függetlenül a decemberi parlamenti választásoktól – nem bontották ki az igazság minden részletét a koronavírus miatti elhalálozások témájában, és kozmetikázott adatokat hoztak nyilvánosságra.

Magyarán: rendszeresen a valós számnál kevesebb elhunytat jelentettek be.

Az ennek nyomán elrendelt vizsgálat eredménye szerint akár 7000 is lehet azoknak a száma, akik ugyan a koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó szövődményekben haltak meg, ám az egészségügyi hatóságok – kórházi mulasztások miatt – nem tüntették fel őket a hivatalos nyilvántartásban.

Ezt Voiculescu utóda, Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter jelentette be, majd elrendelte, hogy utólag tüntessék fel az elhunytakat a kimutatásokban.

Ez május 28. óta zajlik, azóta az a gyakorlat, hogy

a napi, aktuális elhalálozások mellett minden nap több tucatnyi vagy még több – volt olyan nap, amikor 288 – korábbi halálesetet is hozzácsapnak a járványadatokhoz.

A miniszter ugyan 30 napot adott arra, hogy a korábban nem regisztrált haláleseteket bevezessék a hivatalos nyilvántartásba, de a jelek szerint ez nem sikerült a tervezett határidőre – így aztán a továbbiakban is az várható, hogy a viszonylag kevés napi elhalálozás mellett jóval nagyobb számú korábbi halálesetet jelentenek be.

Hirdetés

Mindeközben kiderült, hogy a csütörtöktől elérhetővé vált európai uniós védettségi igazolvány nagyon kapós: Andrei Baciu, az oltási kampány koordinálásáért felelős testület helyettes vezetője csütörtökön este bejelentette, hogy az első 12 órában 340 020 személy igényelte a dokumentumot.

Ez annyit jelent, hogy óránként 28 335 ember töltötte le.

Az igényelt igazolványok elsöprő többsége, 97,28 százaléka oltási igazolvány,

2,72 százalékát pedig olyanok kérték, akik átestek a fertőzésen, vagy teszteltették magukat.

Eddig egyébként jó 4,5 millió oltást adtak be, ami alig 25 százalékos átoltottságot jelent, ami nagyon messze van a szükséges 70 százaléktól – csütörtökön is összesen 18 997 vakcinát adtak be, amiből csupán 9672 volt első oltás.

Hirdetés