Ebben a hónapban már harmadjára keringenek amerikai stratégiai bombázók Románia felett

Az amerikai filmekből is ismert, legendás „nagy ronda dagadt fickók” nem véletlenül gyakorlatoznak a térségben.

Hirdetés

Az amerikai B52-es Stratofortress bombázók a Királyi Légierő angliai állomásáról szálltak fel, és Hollandiát, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, valamint Magyarországot érintve repültek Romániába,

ahol Buzău körül végeztek manővereket.

A március 4-én és 7-én egyszer már elvégzett, most megismételt szimuláció célja, hogy a felszálló pilóták gyakorolják a közvetlen légi támogatást, szorosan együttműködve a Romániában állomásozó előretolt repülésirányító katonákkal, akik az esetleges támadásokkor a légicsapások koordinálásáért felelnek.

Az úgynevezett JTAC (Joint Terminal Attack Controllers) operátorok adják meg az ellenség koordinátáit az elvileg atomfegyver hordozására is alkalmas stratégiai bombázóknak – a feladat ellátása alapos kiképzést igényel, tekintettel arra, hogy

élesben egyidejűleg akár több légijármű és tüzérségi eszköz munkáját is irányítaniuk kell.

Jeff Harrigian tábornok, az Egyesült Államok légierejének európai parancsnoka a ciklikusan megtartott gyakorlat kapcsán azt nyilatkozta, hogy lehetőséget teremt ezekben a nehéz időkben a szövetségesekkel és a partnerekkel való közreműködés elmélyítésére. A gyakorlatok sikere garantálja a NATO páratlan védelmi erejét.

A B52-es Stratofortress amerikai bombázók a világ egyik legismertebb nehézbombázói,

melyek először 1955-ben álltak hadrendbe. Becenevük BUFF (Big Ugly Fat Fellow), ami eléggé szemléletes módon nagy ronda dagadt fickót jelent. Az évek során folyamatosan fejlesztették, jelenleg a H szériánál tartanak.

Hirdetés