Dühös diákokat gyűjt maga köré, és az oktatás ellen hergeli őket a TikTokon is aktív Cumpănașu

A jelenség miatt már több szakember is aggodalmát fejezte ki.

Hirdetés

Mindeközben egy „párhuzamos univerzumban”, az elsősorban kiskorúak körében népszerű TikTokon egy egészen meglepő, de még inkább aggasztó jelenség figyelhető meg: a politikai szélhámosságban jeleskedő Alexandru Cumpănașunak sikerült alig két hónap alatt több mint félmilliós követőtábort toboroznia, mindezt úgy, hogy szinte minden megnyilvánulásával az oktatási rendszer, az iskolák és a tanárok ellen szít.

Cumpănașu hergelt már a magyarok, a rendőrök (és általában a hatóságok) ellen is, elnökjelölti kampánya idején a caracali gyilkosságok borzalmából próbált politikai tőkét kovácsolni, szóval eddig is sejthető volt, hogy bármire képes. A mostani próbálkozás viszont azért is undorító, mert célközönségét a könnyen manipulálható gyerekek és fiatalok képezik, akik az online oktatás gyenge minősége, szociális életük korlátozása/online térbe költözése miatt amúgy is frusztráltak.

Alexandru Cumpănașu vulgáris, agresszív, gyakran másokat sértő stílusban oktatja ki őket a Profu online elnevezésű TikTok oldalán. Állítólag célja a diákok, az egyetemisták és a szülők mentorálása és coachingja (értsd: üzletszerű tanácsadás), rövid videóüzeneteiben azonban segítőszándék alig érezhető ki, inkább a tanárok és az oktatási intézmények elleni lázítás a visszatérő elem.

3580 bejelentkezésre 21 millió visszajelzés érkezett, volt olyan nap, amikor 100 klipre 10 ezer hozzászólás is befutott, olyan 8, 10, 12 éves gyerekektől, akik arra panaszkodnak, hogy gyűlölik az iskolát. Ebben az általános érzésben találta meg azt, amiből népszerűséget alakíthat ki, és terve minden jel szerint bevált. Visszatérő témák: a túl nehéz házi feladatok, az online órákon való részvétel nehézségei (például büntethető-e jegylevonással az, ha egy diák nem kapcsolja be a webkamerát?), szerelemmel kapcsolatos kérdések, a tanárok nem megfelelő viselkedése, stb. A siker kulcsa pedig abban keresendő, hogy alig akad olyan felnőtt, akivel ezekről a dolgokról őszintén beszélgethetnek a mai gyerekek. Egyes konkrét esetekben Cumpănașu azt ígéri, hogy a diákok nevében feljelenti az állítólag jogtalanul eljáró tanárt.

Több pedagógus és oktatási szakember is kifejezte aggodalmát, ennél azonban többre lesz szükség, ha tényleg ellensúlyozni szeretnék Cumpănașu rossz hatását a gyerekekre.

Hirdetés