Döbbenet: ekkora adag gyógyszer szükséges egy nap egy intenzív osztályra került koronavírus-fertőzött kezeléséhez

Hihetetlen mennyiségű orvosságról van szó.

Hirdetés

Megdöbbentő felvételt tett közzé az oltási kampány koordinálásáért felelős csoport arról, mit vállalnak be azok, akik valamilyen oknál fogva nem hajlandóak beoltatni magukat az új típusú koronavírus ellen.

A képen egy intenzív osztályra került beteg egyetlen napra szükséges gyógyszeradagja látható a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézetben.

De persze nem csupán itt, hanem minden kórházban hasonló kezelés szükséges a súlyos állapotú fertőzöttek életben tartásához.

Beatrice Mahler, az intézet igazgatója elmondta, a kezeléshez használt gyógyszerek azt segítik, hogy a betegek túljussanak a kritikus pontokon.

Rengeteg antibiotikumra, az emésztőszerveket védő gyógyszerekre, véralvadás-gátlóra, a szívműködést segítő készítményekre, infúziós oldatra, valamint egyéb, a szervezet működését segítő készítményre van szükség.

Ha minden jól alakul,

egy páciens átlagosan kilenc napot tölt az intenzív osztályon,

de vannak olyan betegek, akiket három hétig is itt kell ápolni – azonban az, hogy valaki szerencsésen kikerül onnan, még nem jelenti azt, hogy vége a gyógyszeres kezelésnek.

Hirdetés

Sőt az intenzív terápiást kezelést megelőzően, illetve természetesen utána is szükséges van a keringési és a vesefunkciókat, illetve a szervezet kiegyensúlyozott működését segíteni hivatott gyógyszerekre.

Mindezeket szinte kivétel nélkül közvetlenül a vénákba fecskendezve juttatják a szervezetbe – és ne feledkezzünk meg arról, hogy

sok betegnek mindemellett lélegeztetőgépre is szüksége van.

Mindeközben az oltás egyetlen tűszúrást jelent – na jó, a három oltás hármat –, ráadásul összehasonlíthatatlanul kevesebbe kerül, mint a kórházba, pláne intenzív osztályra került páciensek kezeléséhez szükséges elképesztő gyógyszermennyiség.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyi időbe telik a kórházi kezelés, illetve a súlyos fertőzés utáni lábadozás, ameddig a páciensek többsége nem tud dolgozni sem.

Közben pedig rég bebizonyosodott, hogy az oltásokkal hatékonyan megelőzhető a súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedés kialakulása.

Vagyis nem kérdés, hogy a felelős és jó választás az oltás.

Hirdetés