Ciolacu megkérte Orbán Viktort, hogy fogja vissza magát Tusványoson – hírmix

Aradon elég sok vizet megspóroltak egy egyszerű változtatással. Tömegesen bocsájtják el a dolgozókat egy besztercei gyárból.

Hirdetés

Elég nagy lesz a munkanélküliség Besztercén

Részletes és szomorú riportot közölt a Hotnews portál pénteken: a Beszterce-Naszód megyei legnagyobb munkáltató, a német kézben lévő Leoni kábelgyár 400 alkalmazottját bocsájtja el.

A tömeges elbocsátások okai között elsősorban az szerepel, hogy a többnyire kábeleket, optikai szálakat és egyéb vezetékeket előállító gyárnak az elektromos autóiparból származó megrendelései jelentősen csökkentek. A besztercei gyárnak jelenleg 4400 alkalmazottja van, a cég országszerte 12 000 embernek ad fizetést – az alkalmazottak az elmúlt hét folyamán tudták meg, hogy a besztercei kirendeltség a munkások 10 százalékától tervez megszabadulni, sokan a sajtóból értesültek a határozatról.

A gyár vezetői napok óta feltűnően diszkréten, a város egyik hoteljének konferenciatermében tartották gyűléseiket, távol a sajtómegkeresésektől. A Leoni munkásai, akiket meg szerettek volna kérdezni a történtekről, vagy azt nyilatkozták, hogy nem tudnak semmit és a fejük fölött döntenek, vagy a sokadik megkeresés után végül felső irányításra buszokba ültették őket a gyár egy, idegeneknek nem látogatható területén, amire eddig nem volt példa. Az általános közhangulat a bizalmatlanság, az emberek nem szívesen nyilatkoznak a gyár belső körülményeiről és az aktuális intézkedésről. Néhányan azonban hangsúlyozták: rengeteg a munka és a kicsi a fizetés, egy szakszervezeti képviselő pedig elmondta, hónapok óta kevesebb pénzt kapnak, mint annak előtte.

Beszterce polgármestere szerint a gyár elbocsátott munkásai jobbára képzetlen munkaerő, akiket a Leoni tanított be valójában, és úgy gondolja, nincs olyan ember Besztercén, aki ne akarna valahol valamit dolgozni, és ha keresne, ne kapna munkát. A Beszterce-Naszód megyei kereskedelmi- és iparkamara elnöke, Vasile Bar szintén optimista ami a munkavállalást illeti, ugyanakkor hozzáteszi: „Vissza akarnak menni ’89 előttre? Azt akarják, hogy a munkásosztály domináljon? Ez itt a kapitalizmus!”.

A munkaelosztó hivatal részéről Otilia Râpan már nem ennyire derűlátó: a felmérések szerint június 30-án a megyében a munkanélküliségi ráta 3,74% volt, 4331 munkanélkülivel, akik közül 1848-an munkanélküli segélyben is részesültek. Az ügynökség legutóbbi, júniusi közleménye szerint azonban mindössze 116 munkahely volt elérhető a megyében.

A német Leoni nemcsak Romániában tervez leépítéseket, hanem Bulgáriában is, ahol az észak-bolgár Plevna városában egy komplett gyárat bezáratott. Ez a térség legnagyobb kapacitással rendelkező ipari létesítménye volt – a cég hamarosan a szerbiai Nišben tervez gyárat nyitni.

Egy jól működő környezettudatos lépés Aradon

Az aradi városháza bejelentette, hogy egy év alatt több mint 27 millió liter vizet sikerült megtakarítani, miután fű helyett varjúhájjal – a Sedum nemzetségbe tartozó növénnyel – zöldítették a villamosvonalakat. Az aradi villamosvonalakat 30 ezer négyzetméternyi területen zöldítették, a fűről való átváltás csökkentette az öntözési igényt.

Hirdetés

Az esztétikai komponens mellett a zöldsávok számos előnnyel járnak: hűsítő hatásuk van, megkötik a CO2-t és a mikrorészecskéket, csökkentik a zajszennyezést, visszatartják és tisztítják az esővizet, mindezt alacsony fenntartási költségek mellett. A varjúháj egyik legnagyobb előnye, hogy öntözés nélkül is fenntartható, és jelentősen hozzájárul a városi környezet vízkészleteinek megtakarításához, ráadásul a növények árnyékban több mint 40 fokos hőmérsékletet is túléltek, és csak a vörös árnyalataira változtatták a színüket.

Orbán Viktor Marcel Ciolacunál járt Bukarestben

A magyar miniszterelnököt Ciolacu arra kérte többek között, hogy a tavalyihoz képest kicsit fogja vissza magát idén, ami a szombati, Tusványoson tartandó beszédét illeti.

Ezen felül a két kormányfő informális fővárosi reggelije úgy zajlott, ahogy „két szomszédos ország vezetői közt szokás”, mondta Marcel Ciolacu. A találkozón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is jelen volt.

A tárgyalásukon jobbára pragmatikus beszélgetés zajlott, ami során a két országnak egyaránt fontos témákat érintették, mint például a Bukarest-Budapest gyorsvasút (erről már a tavaly is beszéltek) mihamarabbi megépítése és a megvalósítási tervek konkretizálása, vagy Románia szárazföldi schengeni csatlakozása, amelyet Magyarország kiemelt célként is meglenget a jelenlegi EU-Tanács elnöksége ideje alatt.

 

Hirdetés