A szakértő szerint a koronavírus a foci-Eb-t és az Untold fesztivált is bedarálhatja

Nehogy a nagy mulatozásnak sírás legyen a vége.

Hirdetés

Houston, van egy kis problem!

Azt mondta az este Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke egy tévéműsorban, hogy ha a helyzet ugyanígy megy tovább koronailag, valószínűleg le kell mondanunk az olyan tömegrendezvényekről (is), mint a kolozsvári Untold fesztivál (köszönöm, istenem!), a konstancai Neversea fesztivál vagy éppen a labdarúgó-Európa-bajnokság.

A szakértő szerint ugyan még sok a kérdőjel az új, COVID-19 vírussal kapcsolatban, nem tudni például, hogyan fog viselkedni nyáron, a melegebb, szárazabb időben (a hasonló vírusok ilyenkor belassulnak), így nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni, de az biztos, hogy az ilyen, százezreket megmozgató rendezvények egy járványnak olyanok, mint egy meleg ágy (v.ö.: egy ilyen rendezvény a járványok melegágya).

Az idei foci-Eb amúgy is nagyon bonyi: idén első alkalommal összesen 12 városban szerveznék meg a mérkőzéseket, Bukarestben is lenne négy. Rafila azonban felteszi a költői kérdést, hogy egy olasz–román meccs alatt mi a bánatot kezdenénk a Bukarestbe behömpölygő olasz szurkolók tízezreivel. Dugjuk őket két hétre karanténba?

Olaszország ugyanis jelenleg a legnagyobb vesztese az európai koronaharcnak: vasárnap még csak az ország északi részét zárták karantén alá, ám hétfő – amikor egyetlen nap alatt 97-en haltak meg a vírus miatt – este Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy az egész országra kiterjesztik az intézkedést, így mintegy 60 millió ember került vesztegzár alá (beleértve a még ott lévő románokat) – ez vélhetően a történelem eddigi legnagyobb karanténja.

Azt viszont szerintem sok kolozsvári díjazná, ha Emil Bocék rémrendezvénye, az Untold elmaradna. Ez az a rendezvény ugyanis, amire több százezer fiatal érkezik minden évben, és mivel a belvárosban tartják gyakorlatilag az egészet, az a sok ember totál megbénítja az amúgy is túlzsúfolt, és infrastruktúra szempontjából a mátyási időkhöz közelebb álló várost, esténként pedig olyan zajszennyezést eredményez, hogy sok kolozsvári a kialvatlanságtól másnap véletlenül befizeti a felhalmozott parkolási büntetéseit.

Hirdetés

A nyugati turisták persze imádják a híg zenei kínálatot és a hazájukhoz képest viszonylag alacsony árakat, így özönlenek és költenek számolatlanul a fesztiválszervezők és Boc nagy örömére, egy ilyen kaliberű rendezvényt azonban – ahogy azt civilizált országokban teszik – a városon kívül, a megfelelő körülmények biztosítása mellett lenne csak szabad megszervezni. Ezt aprócska polgármesterünknek ideje lenne megtanulnia.

A Neversea fesztiválról nem írok most semmit.

Szóval ez ilyen. Hogy telik a kedd?

Hirdetés