Bölöni László hivatalosan is legenda lett

A 2020-as év legjobb román sportolóinak gáláján a marosvásárhelyi focista és edző sikereit is díjazták, miközben kiderült, hogy a kínai focibajnoki cím többet ér a románnál és az Európa Liga-menetelésnél.

Hirdetés

Több mint ötven éve osztja ki a Gazeta Sporturilor az év legjobb romániai sportolóinak járó, részben a közönség, részben a szakma által megszavazott díjait. Idén a járvány miatt csak virtuális gálán vehették át az elismerést a díjazottak, akik között a tavaly létrehozott Legenda kategóriában a 108-szoros válogatott és BEK-győztes labdarúgó, Bölöni László is ott szerepelt.

A jelenleg a görög Panathinaikosz edzőjeként dolgozó Bölöni második magyarként került be a legendák közé, tavaly egykori edzőjét, Jenei Imrét díjazták ebben a kategóriában.

Az online gálára Athénból bejelentkező Bölöni számára meglepő volt, hogy bár több mint harminc éve külföldön él és edzősködik, nem felejtették el Romániában sem.

„Nem hittem volna, hogy otthon még számon tartanak, ez a nagyon szép díj, ezért még értékesebb számomra, mert azt jelenti, hogy otthon sokan értékelik, amit a román futballért tettem” – köszönte meg az elismerést Bölöni, aki szerint a játék élvezete, az ambíció, a munka és az intelligencia áll a sikerei mögött.

A Legenda kategóriában még Bölöni egykori válogatott csapattársát, Anghel Iordănescut, Cristian Gațu kétszeres világbajnok kézilabdázót, Simona Amânar olimpiai bajnok tornászt és Doina Melinte olimpiai és világbajnok atlétát díjazták. A jelen sztárjai közül Simona Halep teniszező immár hatodszor lett az év sportolója (nagyon nincs is konkurenciája), a focisták három díja viszont már vitathatóbb.

Hirdetés

A Kolozsvári CFR-rel bajnokságot nyerő és az Európa Liga tavaszi szakaszába is eljutó Dan Petrescu csak harmadik lett az edzők között, a holtversenyben győztes Cosmin Olăroiu (Csiangszu Suning) és Răzvan Lucescu (Al-Hilal) mögött – azaz a kínai és szaúd-arábiai bajnoki cím többet ért Liga 1 első helyénél és egy sikeres európai kupaszereplésénél.

Az év futballistája Dennis Man (FCSB) lett, a legjobb külföldi játékosnak pedig a brazil Paulo Viniciust (CFR) választották meg.

Hirdetés