Fotó forrása: RO Vaccinare

Bekeményít a negyedik járványhullám: máris négyezer fölött a napi esetszám

Jó pár kórház intenzív osztályán máris elfogytak a szabad ágyak.

Hirdetés

Az utcákon, a buszokon vagy az üzletekben még alig érződik a negyedik járványhullám hatása – sokan még most is maszk nélkül sétálnak be zsúfolt, zárt helyekre – a kórházak viszont kezdenek megtelni, és a mutatók is meredeken emelkednek. Az elmúlt 24 órában átlépte a négyezres küszöböt a napi esetszám, amire április óta nem volt példa. A 44 608 tesztből 4004 mutatott ki koronavírus-fertőzést, tehát a pozitivitási ráta már 8,97%-os.

Az országos közegészségügyi intézet kedd reggeltől szerda reggelig 83, a járvánnyal összefüggésben álló halálesetet vett nyilvántartásba, a legfiatalabb áldozat a harmincas éveiben járt. Öt betegnek nem volt más ismert betegsége. Két haláleset korábban történt, csak most regisztrálták a hatóságok.

A kórházakban jelenleg 5 868 fertőzöttet kezelnek, ebből 696-an vannak súlyos állapotban az intenzíven. Két hét alatt több mint kétszeresére nőtt a beutaltak száma, hiszen szeptember elsején „csak” 2455-en feküdtek kórházban. 167 kiskorú is kórházi ellátásra szorul, ebből kilencen súlyos állapotban vannak.

A legtöbb új esetet Bukarest (570) után Temes (235) és Kolozs (170) megyében regisztrálták, viszont az északi megyékben is jelentős növekedés figyelhető meg, például Szucsávában (157), Iașiban (152), Beszterce-Naszódban (121), Bákóban (118) vagy Máramarosban (113).

Hirdetés