Beindult a Bolt: már mobilalkalmazással is lehet elektromos rollert kölcsönözni Kolozsváron

Mennyibe kerül? Hogyan működik? Melyek a szabályok?

Hirdetés

A Bolt nem egy sarki kisüzlet, hanem egy közlekedési platform neve, amely szerte Európában nyújt utazási és robogómegosztási szolgáltatást. Régi nevén Taxify, lehet így ismerősebben hangzik. Már egy ideje jelen van Kolozsváron, kvázi taxiszolgáltatást nyújt, korrekt keretek között, legalábbis a hagyományos taxikhoz képest tisztábbak és megbízhatóbbak. Szerdától egy új szolgáltatást indítottak be: immár elektromos rollert is lehet kölcsönözni tőlük, és nem kell hozzá semmi más, csak egy mobiltelefon, melyre letöltjük a Bolt alkalmazását.

Az utcákon már megtalálható jó pár zöld színű elektromos roller. Ha egyre felpattannánk, akkor a Google Play vagy az Apple Store tartalomszolgáltatókról letölthető alkalmazáson belül a jobb felső sarokban található piktogramon keresztül lehet elérni az interfészt.  Ahhoz, hogy egy roller zárolását feloldjuk, be kell a telefonnal olvasni a kiszemelt kétkerekűn elhelyezett QR-kódot. Az első használatkor követni kell a telefonon megadott utasításokat, ahol elmagyarázzák azt is, hogy használat után hogyan lehet biztonságosan újra lezárni. Az alkalmazáson belül megadják azokat a helyszíneket, ahol le lehet parkolni velük, ezek a helyszínek általában megegyeznek a már kialakított bicikliállomásokkal. Mivel csak mobiltelefonnal indulnak, senki nem tudja jogtalanul használni. Mindegyik beépített GPS-szel rendelkezik, így mérik a megtett távolságot és a roller aktuális helyzetét.

A rollerek feloldása 2 lejbe kerül, ezt követően mindegyik perc után 0,6 lejt számolnak fel. Ez még csak a kezdeti árszabás, a későbbiekben emelni fogják a díjakat. Aki nem a megjelölt helyen hagyja a rollert 150 lej büntetést fizethet. A foglalási díj 0,5 lej/perc, ami arra az időszakra is vonatkozik, amikor a jármű nincs mozgásban.

Hirdetés

A rollerek egyébként maximum 25km/órás sebességgel haladnak, egyetlen töltéssel 40 km távot képesek megtenni.

Kellemes száguldást, és ne feledjenek el kézfertőtlenítőt vagy kesztyűt használni, ha kipróbálják!

Hirdetés