Fotó: DRPD Brassó

Bármennyire is hihetetlen, van egy autópálya-szakasz, melynek építésével a tervezettnél előrébb tartanak

Flottul haladnak az osztrák építőcég munkásai, ha így folytatják, hamarabb készülhet el Nagyszeben és Piteşti közötti sztráda első szakasza.

Hirdetés

Törvényszerűnek tűnik, ha valahol Romániában autópálya-építésbe kezdenek, el sem jutnak a földmunkálatokig, amikor már megjelennek az első akadályok, így mindig van mire fogni, ha nem sikerül az ütemtervet tartani. Ha valahol terv szerint haladnak, annyira szokatlan, hogy az már gyanús. Történetesen ezúttal egy ilyen pozitív eset áll fenn: Nagyszeben és Piteşti közötti első sztrádaszakasz 25 százalékával végeztek a kivitelezők.

A munkatelepet hat hónappal ezelőtt nyitották meg, a vállalt ütemtervhez képest két-három hónappal előrébb tartanak a munkálatokkal. Mindez annak köszönhető, hogy nem futottak felesleges köröket a műszaki tervezéssel, így három hónappal hamarabb sikerült elkészíteni.

Már elkészültek a kisebb állatok átkelésére szolgáló átjárók, jelenleg a töltésalapozással és a talajstabilizálással vannak elfoglalva.

A Nagyszeben és Pitești közötti autópálya legkönnyebb szakaszáról, a Nagyszebent Bojcával összekötő, 13 kilométer hosszú pályáról van szó, melynek építéséhez nem kell szó szerint hegyeket megmozgatni, mint a 2-es és 3-as szakaszok esetében.

A munkálatokról itt lehet videót megtekinteni.

Hirdetés

A kivitelezésért az osztrák Porr nevű vállalat felel. Elviekben 2023 márciusáig kell elkészüljenek vele, de ha máris 25 százalékon tartanak, akkor várhatóan hamarabb végeznek, ami ritkaságszámba megy Romániában.

A Pitești és Curtea de Argeș közötti szakasz jelenleg a tervezés fázisában van, az olasz Astaldi vállalatnak egy éve van erre. A Tigveni és Curtea de Argeș szakaszon még nem választották ki a kivitelezőt az ajánlattevők közül, a Tigveni és Cornetu közötti szakaszon pedig még csak most hirdettek licitet. Mintegy 1,1 milliárd eurós szerződés vár a nyertes pályázóra, ez az összeg rekord magasnak számít a romániai infrastrukturális beruházások történelmében.

Hirdetés