„Bárki vírushordozó lehet, aki szembejön” – Szilágy megyében már a kijárási tilalom bevezetését fontolgatják

A megye a vörös lista élére került, a fertőzöttségi ráta már meghaladta az 5 ezreléket, s nem kizárt, hogy tovább romlik a helyzet a következő napokban.

Hirdetés

Az elmúlt napokban egyértelművé vált, hogy Bukarestet leszámítva az erdélyi megyékben a legrosszabbak a fertőzöttségi rátával kapcsolatos adatok az elmúlt 14 napon regisztrált új esetek alapján – igaz, itt sokkal többet is tesztelnek, mint más régiókban –, Szilágy megye viszont már második napja az országos vörös lista élén áll, itt az új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve már meghaladta az 5-öt.

Virgil Țurcaș prefektus már be is jelentette, az éjszakai kijárási tilalom bevezetését fontolgatják az illetékes hatóságok. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a szükségállapot idején, este 22 (vagy 23) órától reggel 6-ig otthon tartanák a lakosságot.

Szilágy megye prefektusa azt sem zárja ki, hogy a helyzet tovább romlik majd a következő napokban. „Nem csak fertőzési gócokkal van dolgunk, hanem közösségi terjedésről, gyakorlatilag bárki vírushordozó lehet, akivel találkozunk” – vonta le a szomorú következtetést a kormánymegbízott.

A megyei átlagnál is rosszabb a helyzet egyébként Zsibóban, Szilágycsehen és Zilahon, ahol a fertőzési ráta már 8 és 10 között mozog.

Hirdetés

A megyében eddig 2988-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, a legfrissebb nyilvántartás szerint 1955 aktív esetet tartanak nyilván. Az elmúlt 24 órában 167 új esetet regisztráltak Szilágy megyében. 968-an meggyógyultak, a koronavírushoz köthető halálesetek száma 65.

 

Hirdetés