Az oltásellenesek most éppen a hőmérős szűrés ellen hangolják az embereket

Pedig hozzá kell szoknunk, hogy az üzletek bejáratainál lemérik a testhőmérsékletünket, mert lehet, hogy ez sokáig így marad.

Hirdetés

A hatóságok javaslatára egyre több helyen mérik az emberek hőmérsékletét érintés nélküli hőmérővel, hogy kiszűrjék azokat, akik lázasan mennek zsúfolt helyekre. Igaz, a koronavírus-fertőzés lappangási ideje akár két hét is lehet, tehát a normális testhőmérséklet még nem garancia arra, hogy valaki vírusmentes, viszont ha már lázas valaki, akkor meg kell akadályozni, hogy más személyek közelében menjen. A mindössze pár másodperces művelethez hozzá kell szoknunk, mert nagy valószínűséggel még sokáig velünk marad.

A romániai koronavírus-járvány elleni harc két fejese, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat, az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) vezetője arról beszélt a Digi 24 műsorában, hogy meg kell értenünk, a hőmérős szűrés a mi érdekünket szolgálja. Nem árt, ha otthon is minél többször lemérjük a hőmérsékletünket, de akkor se akadékoskodjunk, ha nyilvános helyeken szűrnek.

Arafat arról is beszélt, hogy egy érdekes jelenség merült fel: az interneten máris akadnak olyanok, akik kételkednek a hőmérőzésben, ezért másokat is arra ösztönöznek, hogy ne hagyják a testhőmérsékletüket lemérni.

Pedig maga a művelet érintés nélkül történik, semmilyen hatással nincs az alanyra. Ha az érték 37,3 Celsius-fok feletti, akkor nem engedik, hogy az illető belépjen a nyilvános zárt tér területére, és azt javasolják neki, hogy forduljon orvoshoz. Ha az érték ez alatti, akkor gond nélkül be lehet sétálni az üzletbe.

Arról persze nem esett szó, hogy ezek a digitális hőmérők mennyire pontos mérést végeznek, vagy mi van akkor, ha valaki bevesz egy lázcsillapítót, és úgy megy emberek közé. Viszont az összeesküvés-elméletek szövői, akik rendszerint oltásellenesek is, nem ilyen gyakorlatias oldalról közelítik meg a kérdést…

Hirdetés