Az EU szegényháza: a romániaiak többsége nemhogy Görögbe, máshova sem tud elutazni nyaralni

Lesújtó adatok láttak napvilágot.

Hirdetés

A romániaiak többsége nem engedheti meg magának azt luxust, hogy fél napig vesztegeljen a júliusi hőségben a bolgár-görög határon egy jó kis görögországi nyaralás reményében – ez derül ki az uniós tagállamok polgárainak anyagi lehetőségeit firtató felmérésből.

Az Európai Unió statisztikai hivatala – közismertebb nevén Eurostat – frissen kiadott, 2019-re vonatkozó jelentése szerint Románia polgárai engedhették meg maguknak a legkevésbé, hogy akár csak egy hétre is elutazzanak valahova nyaralni.

Mint kiderül, a válaszadók 54 százaléka mondta azt, hogy az anyagi lehetőségei ezt nem teszik lehetővé, ezzel pedig sikerült a csöppet sem megtisztelő első helyet megszerezni az uniós szegénységi listán.

Utánuk éppen a görögök következnek 49 százalékkal – igaz, őket legalább vigasztalhatja, hogy a természet jóvoltából eleve idegenforgalmi paradicsomnak számítanak, tehát sokaknak jó eséllyel még utazniuk sem kell egy kis mediterrán tengeri kaland kedvéért.

Őket a horvátok követik 48 százalékkal – mondjuk esetükben is hasonló körülmények állnak fenn.

És hát a ciprusiak (45 százalék) és olaszok (45 százalék) sem kimondottan nélkülözik az azúrkék tengerpartokat és a festőien fehér sziklákat a hétköznapokon – igaz, ettől még állhatnak anyagilag csehül. (Bár a csehek pont nem állnak csehül).

Hirdetés

Ehhez képest a legjobban a svédek állnak, ott csupán 10 százalék mondta azt, hogy nem tud egy hétre sehova sem elutazni, őket a dánok és a luxemburgiak követik, 11 százalékkal. Jól állnak még a finnek (12 százalék), valamint a németek és az osztrákok (egyaránt 13 százalék).

Amúgy 2010-hez képest azok aránya, akik nem engedhetik meg maguknak a nyaralást, Olaszországon és Görögországon kívül mindenhol csökkent.

Az EU-s arány 29 százalék.

Úgyhogy még van hova fejlődni, amíg jóformán mindenki megengedheti magának, hogy távoli, egzotikus tengerpartokon, vagy az oda vezető úton nyomorogjon több tízezernyi boldog társával együtt.

Hirdetés