Az EU azt akarja, hogy nálunk is olyan drága legyen a cigi, mint Franciaországban

Sajnos azt nem írták elő, hogy a fizetéseink is legyenek olyanok…

Hirdetés

A dohányosok pontosan tudják, hogy már most sem olcsó mulatság ez az életforma a 20 lej fölötti árakkal csomagonként. Ez azonban csak a kezdet: egyes források szerint az Európai Unió új irányelve 2023-ban duplájára emelné a minimális jövedéki adót például Romániában és Bulgáriában a 20 szálas csomagok esetében, 1,80-ról 3,60 euróra, ami azt jelentené, hogy a cigaretta bolti ára is egy csapásra megduplázódna, és egyből az ilyen téren legdrágább tagállamok szintjét érnénk el, mint amilyen Franciaország, ahol már 10 eurót is kell fizetni egy doboz cigire.

Egy csütörtökön a témában rendezett sajtótájékoztatón azonban a szakértők óva intettek ettől a lépéstől, hiszen nyilván nem lehet a romániai béreket összehasonlítani a franciaországiakkal vagy a németországiakkal, így aránytalan lenne, ha a dohánytermékeket viszont az ottani árak színvonalán állítanák be. Ez nagyban fellendítené ismét a cigicsempészetet, mint 2009-ben, amikor már volt egy ehhez hasonló, meggondolatlan 50%-kos emelés, a csempészet pedig hirtelen átvette a piac 36,2%-kát.

Azóta ezt az arányt – főleg 2020-tól kezdve – sikerült 10% alá szorítani, ám egy újabb nagyarányú emelés ismét felboríthatja a törékeny egyensúlyokat.

Így aztán a szektor szakértői nagyon bíznak benne, hogy Románia akár a vétójogát is latba vetve, igyekszik késleltetni a nagyarányú drágításokat, és azt csak fokozatosan, a gazdasági helyzetnek megfelelően bevezetni. Na erre kíváncsiak vagyunk…

Hirdetés