Felgyorsult a járvány terjedése Kolozs megyében, csak kapkodjuk a fejünket az újabb szigorítások láttán

Az iskolák 100 méteres körzetében ezentúl maszkot kell viselni, több városban bezárják az éttermek, kávézók beltereit. Már nagyon rezeg a léc Kolozsváron is a járványügyi mutatók miatt.

Hirdetés

Kolozs megye hétfőn a harmadik helyre került a napi esetszámok országos listáján – 83 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ennél csak Bukarestben (562) és Iași megyében (116) volt több –, ezért a prefektúra úgy döntött,  újabb szigorításokat vezet be a vészhelyzet idejére.

Szerdán reggel 7 órától

az iskolák 100 méteres körzetében kötelező lesz a maszkviselés az 5 éven felüliek számára,

és ha ezt elmulasztjuk, 500 és 2500 lej közötti bírságot kockáztatunk.

A határozatban „természetesen” elfelejtették pontosítani, hogyan képzelték el ennek az ellenőrzését – például egy sétáló turistának honnan kellene tudnia, hogy mondjuk 99 méterre van egy iskolától –, Mircea Abrudean prefektus hétfői nyilatkozatából azonban ki lehet hámozni, hogy

főleg a tanintézetek előtt tömegesen várakozó szülőkre, nagyszülőkre gondoltak,

akik rendszerint elfelejtenek maszkot hordani, és a javasolt távolságtartás sem érdekli őket. Annyi biztos, hogy a tájékoztatást az iskoláknak kell megoldaniuk – a felhívást jól látható helyen kell kifüggeszteni a rendelet szerint –,

kíváncsian várjuk, hogy ez mennyire lesz hatékony.

Így alakultak a napi esetszámok Kolozs megyében

Ennél is szigorúbb intézkedéseket vezettek be Désen és Szamosújváron, ahol kedd reggeltől zárva maradnak a játéktermek, valamint a vendéglők és a kávézók belső terei, mivel az elmúlt 14 napban regisztrált adatok alapján ezer lakosra számítva 1,5-nél tart a fertőzöttek aránya.

Hirdetés

Ugyanígy a szállodák és panziók éttermei sem tarthatnak nyitva. Természetesen az iskolák is áttérnek az úgynevezett sárga forgatókönyvre, szóval keddtől hibrid oktatás fog zajlani a tanintézetekben, ez már Bánffyhunyadra és Szászfenesre is vonatkozik.

A helyzet nem túl rózsás Kolozsváron sem,

ahol az elmúlt 14 nap átlaga alapján 1,33 eset jut ezer lakosra, és Mircea Abrudean már ki is jelentette, ha tovább romlik a helyzet, a megyeszékhelyen is bezárják az éttermek és a kocsmák belső részlegeit.

Rossz hír még, hogy a kolozsvári járványkórház intenzív osztályán sem tudnak már több fertőzöttet fogadni, hamarosan bővíteni kell az ágyak számát.

Hirdetés