Áldozatnak tartja magát Ceaușescu utolsó életben lévő fia a forradalom perében

Valentin Ceauşescunak sem könnyű.

Hirdetés

Áldozati státusért folyamodik Valentin Ceauşescu, Nicolae és Elena Ceauşescu utolsó életben lévő fia a forradalom perében.

Valentin Ceauşescu érvelése faék egyszerűségű, és tulajdonképpen nehezen lehetne megtámadni: a szüleit valóban meggyilkolták egy kirakatper végén.

A per harminc évvel az 1989. decemberi forradalom után kezdődött, és Ion Iliescu exállamfőt, illetve a még életben lévő feltételezett bűntársait, Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettest és Iosif Rus tábornokot, a légierő egykori parancsnokát vádolják benne emberiesség ellen elkövetett bűntettekkel, a gyanú szerint ugyanis úgy próbálták meg legitimálni a frissen alakult Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) hatalmát a diktátor-házaspár elüldözése (majd meggyilkolása) után, hogy rémhírkeltéssel provokáltak ki fegyveres összetűzéseket, csaknem ezer ember halálát okozva ezzel.

A legfelsőbb bíróságon egyébként több mint 500 sértett jelentkezett kártérítési igényével a perben.

A 71 éves nyugdíjas fizikus, Valentin Ceauşescu Elena és Nicolae Ceauşescu legnagyobb gyermeke, nála egy évvel fiatalabb húga, Zoia 2006-ban, három évvel fiatalabb öccse, Nicu pedig 1996-ban hunyt el. Valentin Ceauşescu főleg arról volt ismert, hogy alaposan kivette a részét a romániai futball irányításából, nagymértékben hozzájárult a Steaua Bukarest 1986-os sevillai BEK-győzelméhez.

Hirdetés