Akkora bunkók vagyunk az utakon, hogy új kategóriát vezetnek be a közúti szankciókban

Ha a változások érvénybe lépnek, az „agresszív sofőröket” is meg lehet majd büntetni.

Hirdetés

A rendőrök még az év végéig szigorítani szeretnék a közúti szabályszegések esetén kiosztható büntetéseket, mégpedig azért, mert Romániában sokan úgy vezetnek, mint a vadsakálok. Éppen ezért egy teljesen új kategória is be fog kerülni a szabályzatba: ha a változtatásokat elfogadják, ezentúl az „agresszív sofőröket” is szankcionálhatják a rendőrök. Akár 2900 lejes büntetést is megkockáztatnak azok, akik nem vezetnek kulturáltan, szlalomoznak az autók között, ok nélkül villognak a forgalomban, vagy bármi balesetveszélyes otrombaságot követnek el.

A sebesség megszállottait is jobban büntetnék a rendőrök. Az eddigi szabályozásban az szerepelt, hogy aki 50 kiliméter/órával átlépi a sebességkorlátot, az 90 napra búcsút inthet a vezetői engedélyének, az új verzióban már az is benne lesz, hogy 120 napra repül a jogsija annak, aki 70 kilométer/órával lépi át a sebességkorlátot.

Ha pedig valaki nem ad elsőbbséget a forgalomban, pedig kellene, esetleg tilosban előz, az 30 napra marad jogosítvány nélkül.

Az illetékesek szerint azért kellenek a szigorítások, mert Románia már megint az utolsó helyen végzett az EU-s országok közül a közúti biztonság tekintetében.

Az elmúlt egy évben több mint 1600-an haltak meg közúti balesetben. Még a háromszor nagyobb népességű Spanyolországban is kevesebben halnak meg az utakon.

Hirdetés