A statisztikusok kimondták: rendületlenül fogy a román!

A románt nem egészen úgy kell érteni, ahogy a nemzeti tévékben mondják, hanem így: Romániában életvitelszerűen tartózkodó ember.

Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet közzétette az egységes és oszthatatlan nemzetállam egyik alapvető mágikus számára, az állandó lakosságra vonatkozó legfrissebb adatokat. Az állandó lakosság azokból az emberekből tevődik össze, akik legalább 12 hónapig állandó lakhellyel rendelkeznek Romániában. Ezek az emberek lehetnek román állampolgárok, külföldi állampolgárok, illetve állampolgárság nélküliek.

Na, ez a szám a legfrissebb adatok szerint 19 318 000. Ennyi ember tartózkodott életvitelszerűen Románia területén 2020. január elsején. Önmagában szép szám, csak annyi a baj, hogy alacsonyabb, mint amennyi 2019. január elsején kijött, egész pontosan 96 500 fővel. Ami baj, persze.

És hogy a baj ne jöjjön egyedül, a statisztikusok azt is kiderítették, hogy a társadalmi öregedés tovább „fokozódott”, mint a nemzetközi helyzet Bacsó Péter A tanú című filmjében. A legfrissebb adatok szerint száz 15 éven aluli fiatalra 121,3 időskorú ember jut Romániában.

Az okok? Először is a természetes szaporodás, amely sehogy se akar a mérleg pozitív oldalára billenni. Vagyis az elhunyt emberek száma meghaladja az élő újszülöttek számát, kereken 73 630-cal.

A másik ok a migráció. 2020-ban Románia ismét megkapta az emigrációs ország billogát. (Ezen egyébként nem tudunk csodálkozni, ha a hazai viszonyokra gondolunk.) 2019-ben a romániai migrációs mérleg ismét negatívra sikeredett, vagyis 30 591-gyel több ember hagyta el az országot, mint amennyi betelepedett.

Hirdetés

Románia állandó lakosságának több mint fele (54,1%) városokban él. (És sajnos nem csak azért, mert ott jobb az internetkapcsolat.)

Ami a nemek közti eloszlást illeti, jelenleg több nő él Romániában (az állandó lakosság 51,5%-a), mint férfi.

Hát, így állunk. Románul, nem csehül.

Hirdetés