A románok több mint fele úgy gondolja, hogy a koronavírust egy laborban dobták össze

Csak 14 százalék hiszi el a hivatalos verziót.

Hirdetés

A romániaiak több mint fele (52%) szerint a világot jelenleg rettegésben, emberek milliárdjait pedig otthon tartó koronavírust laboratóriumban hozták létre, és csak 14 százalék hiszi el a hivatalosan közölt verziót, vagyis, hogy a vírus állatról emberre terjedt át.

Az Avangarde 950 embert érintő közvélemény-kutatása szerint a lakosság 45 százaléka elégedetlen a hatóságok járványhelyzettel szembeni válaszlépéseivel.

A megelőzés hiányáért 40 százalék a kormányt, 20 a diaszpórát, 18 az állampolgárokat, 4 az elnököt, Klaus Iohannist, szintén 4 százalék az orvos szakértőket teszi felelőssé, 14 százalék meg nem tudja, kit hibáztasson.

74 százalék szerint az Európai Unió is hozhatott volna hatékonyabb intézkedéseket, 46 százalék pedig kevesli az EU Romániának nyújtott támogatását.

38 százalék arra számít, hogy az EU felépítése a járvány után is változatlan lesz, 24 százalék azonban szkeptikus a gazdasági tömörülés jövőjét illetően.

Hirdetés

A hazai járványhelyzet eldurvulása esetén 22 százalék Kínától, 14 az EU-tól, 10 az Egyesült Államoktól, 6 Németországtól remél segítséget, 17 százalék szerint pedig csak magunkra számíthatunk.

A lakosság 49 százaléka nagyon fél, hogy megfertőződik az új vírussal, 45 százalék pedig a járványt követő gazdasági válságtól (is) retteg.

58 százalék megbízik a román egészségügyben, 34 százalék nem ilyen optimista.

Hirdetés