A posta fogja pánikgombos karkötőkkel ellátni az elszigetelten élő, magányos időseket

Legyen szó orvosi vagy biztonsági vészhelyzetről, a gomb megnyomásával jelezni lehet a központnak.

Hirdetés

Civil segélyszervezetek kísérleti jelleggel már 2015-ben beindították a Piros Gomb Szolgálatot, mely akkor egyelőre csak 300 bukaresti idős személyt látott el segélyhívás leadására alkalmas pánikgombbal. Később egy telekommunikációs cég technikai segítségével bővítette a kedvezményezettek körét a Brassó megyei szociális igazgatóság, immár 1500 idős, krónikus betegnek nyújtva segítséget.

Az ötlet bevált, ezért országos projekt válik belőle, ráadásul a Román Posta közreműködésével, mivel a posta rendelkezik olyan hálózattal, mely bármelyik elszigetelt településre eljut (előbb-utóbb).

A postások fogják megmutatni az időseknek a mobiltelefonra csatlakoztatott pánikgombos karkötők használatát, ami elsőre bármilyen szokatlanul is hangzik, más államokban is így működött.

De mi történik a gomb megnyomása után? A sürgősségi diszpécserszolgálat központja értesítve lesz a vészhelyzetről, telefonon hozzáférnek a GPS-koordinátákhoz, látják a bajban lévő személy kórelőzményeit is. Mindenkinek személyre szabott segítséget fognak nyújtani, legyen szó mentő hívásáról vagy a család értesítéséről.

Hirdetés