A latint végleg kiiktatnák, pár tantárgy esetében pedig megszüntetnék az osztályozást

Beérett már egy új kerettanterv ideje, az oktatási minisztérium elő is készített négy lehetséges változatot az őszi tanévkezdésre. Két változat csákánnyal, két változat pedig kislapáttal nyúl a tantárgyak átszervezéséhez.

Hirdetés

Nemcsak azért áll romokban az egész román közoktatás, mert járvány van, mely pillanatok alatt lerántotta a leplet az iskolai digitalizáció jelenlegi siralmas helyzetéről és tette bizonytalanná még az új tanév megkezdésének körülményeit is, hanem mert az egész rendszer elakadt valahol a 2000-es évek ötleteinek szintjén. Persze, mindenkinek – szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak egyaránt – markáns véleménye van arról, hogy mely tantárgyak feleslegesek, illetve milyen új tárgyak bevezetésére lenne szükség. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kor követelményeinek figyelembevételével kellene átalakítani az óraszámokat, és új

a gyerekek életkori sajátosságait is szem előtt tartó kerettantervre van szükség.

A szaktárca már nem is halogathatja tovább ezt a kérdést, hiszen törvénybe foglalták, hogy csökkenteni kell az óraszámokat.

Meg is kezdődött a „matekozás”, honnan mi faragható le, mi érett be arra, hogy végleg a süllyesztőbe kerüljön. Az oktatási minisztérium négy változatot készített elő, ezek az oktatási szakportálon böngészhetőek.

Az első változat nagy újdonsága, hogy megszüntetnék az osztályozást a vallás, a zene, a rajz és a testnevelés tantárgyak esetében. A zene és a rajz nem lenne kötelező, hanem minden évben a diákok egyénileg dönthetnének, melyiket választják.

Kiiktatnák a személyes fejlődéssel foglalkozó órákat és a technológiai nevelést,

melyeket a jelenlegi tanterv szerint 5–8. osztályban, hetente egyszer tartanak. Ezeket az órákat a második változat is kitörölné.

Az első  kerettanterv szerzői a jelenlegi hétről négyre csökkentenék a tantervi kategóriákat:

  • Nyelv és kommunikáció (román nyelv és irodalom, két idegen nyelv és a latin),
  • Matematika, tudományok és technológiák (ide sorolják be az informatikát is),
  • Társadalom és civizmus (korábban Ember és társadalom néven „futott”, és ide sorolták be a vallást is),
  • Személyes képességfejlesztés és kulturális érzékenyítés (ide kerül be a rajz és a zene, a testnevelés és a vallás).

A második változat értelmében kivennének a latint, egy órát levágnának a második idegen nyelvből, a fizikából, a kémiából, a biológiából, a földrajzból és a történelemből. Hétből hat kategóriába csoportosítanák át a tantárgyakat, végleg megszüntetnék a Tanácsadás és pályaorientáció kategóriát.

Hirdetés

A harmadik és a negyedi változat nem sok újdonságot tartalmaz, ezeket a pedagógusokkal és a szülőkkel konzultálva, kérdőívek alapján dobták össze, megőrizve a jelenlegi struktúrát az oktatásban.

A harmadik és a negyedik változatban a vallásóra a kötelező tantárgyak között szerepel.

A jelenlegi kerettanterv 2016-ban lépett érvénybe, de nem nyerte el a pedagógustársadalom tetszését, és bár a latin nyelvet már akkor is ki akarták iktatni, ez végül nem sikerült.

Akkor hiába szorgalmazták a szakpolitikusok, hogy kerüljön bele az egészségügyi nevelés a tantárgyak közé (így akarták becsempészni a felvilágosító órákat), az ortodox egyház és a szülők egy része tiltakozott ellene. Bár a mostani kerettantervek nem foglalkoznak külön a kérdéssel, arra már van törvényi keret, hogy a szülő beleegyezéssel „életre felkészítő” oktatásban is részesülhessenek a diákok.

A parlament 2019 októberében szavazta meg, hogy csökkenteni kell az óraszámokat. 1–4. osztályban legfeljebb 20 órát ülhetnek az iskolapadban a diákok (jelenleg 19–22 közötti az óraszám), 5–8. osztályban 25 órát (26–34 helyett), líceumban 30 órát. 2011-ben már egyszer döntött a parlament az óraszámok csökkentéséről, de akkor Ecaterina Andronescu akkori oktatási miniszter önhatalmúlag , kormányhatározattal megváltoztatta az oktatási törvény vonatkozó részét.

Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a román oktatás ebben a kérdésben ott tart, ahol a 2000-es évek elején. Ha születik is valamilyen döntés, mely kicsit felpörgetné a dolgokat, konszenzus hiányában a remélt változás és változtatás elmarad.

Hirdetés