A jó hír: elkészült a román vonat, amely képes óránként 120 kilométeres sebességgel száguldani. A rossz: csak 30-cal döcöghet

Mivel a romániai vasút állapota nagyjából csak ennyit enged meg.

Hirdetés

Miközben az utóbbi hónapokban a román vasúttal kapcsolatos híradások nagyjából csupán abban merültek ki, hogy éppen az ország melyik pontján hány évtizedekkel ezelőtt gyártott, rozoga mozdony gyulladt ki a nyílt pályán, most egy pozitív fejleményről is beszámolhatunk.

Elkészült ugyanis az első, román fejlesztésű szerelvény, amely képes óránként 120 kilométeres sebességgel száguldani.

A jármű, amely egy mozdonyból és három kocsiból áll, a Iași megyei Pașcani-on működő Electroputere gyárban készült, a fejlesztése négy évvel ezelőtt kezdődött.

Hossza 60 méter, és 164 utas befogadására képes.

Ilyen paraméterekkel rövid és középtávú utakra ajánlják.

A gyártók a külcsínre is adtak:

a kocsikat román népi motívumok díszítik, belül ugyanakkor minden a legkorszerűbb kialakítású.

Ahhoz, hogy az illetékes szakhatóságok jóváhagyják, 30 000 kilométert kellett tesztüzemben megtennie az ország sínpárain.

Az illetékesek szerint 360 000 kilométert képes megtenni anélkül, hogy javítani kellene, a mozdonyvezető így öltönyben és nyakkendőben vezetheti, nem áll fenn a veszélye, hogy a nyílt pályán kelljen bemásznia a mozdony alá valamilyen meghibásodás kijavítására.

Hirdetés

Az is a javára szól, hogy

háromszor kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a régi dízelmozdonyok.

Ráadásul minimális beavatkozással elektromos üzeműre is átalakítható, így akár óránként 200 kilométeres sebességgel is száguldhat.

És a kutya itt van eltemetve.

Az ugyanis nem elég, ha egy szerelvény képes óránként 120 vagy 200 kilométeres sebességgel haladni, ha nincs hol.

Romániában ugyanis csupán két, nem túl hosszú szakaszon, Bukarest és Konstanca, illetve Bukarest és Predeál között alkalmas a pálya arra, hogy ekkora sebességgel száguldjanak a szerelvények.

Egyébként annyira lerongyolódott a vasúti infrastruktúra, hogy a szerelvények legfeljebb átlagosan 30 kilométeres óránkénti sebességgel döcöghetnek.

Hirdetés