A Dacia és a Ford romániai autógyárában is rátapostak a gázpedálra hétfőn

Újra beindul a gyártás.

Hirdetés

A vezető romániai autógyártók úgy döntöttek, előre hozzák a koronavírus-járvány miatti korlátozások május 15-ére tervezett enyhítését, és hétfőn már be is dörrentették a motorokat: a Dacia és a Ford is újrakezdte a termelést.

A mioveni-i Dacia-üzemben még március 17-én állították le a termelést, eredetileg április 5-éig. Aztán a leállást meghosszabbították április 21-éig, amikor 440 önkéntes visszatért, hogy felkészítse a gyárat a teljes kapacitással történő újraindulásra.

Most pedig ez is elérkezett: hétfőtől teljes gőzzel újraindul a termelés.

Persze a járvány miatt még mindig csupán szigorú biztonsági intézkedések mellett.

Így például már a munkásokat szállító autóbuszokat is átalakították: kiszerelték az ülések egy részét, így egy járműben csupán 21-en férnek el.

Az alkalmazottakat a gyár kapujában lázmérős emberek várják, és a cég maszkokat és kesztyűket is oszt nekik. Az öltözőket és a mosdókat is átalakították, az üzemen belül pedig útvonalakat jelöltek ki minden részleg dolgozói számára, amelyekről nem térhetnek le.

Minden alkalmazott napi négy maszkot kap (kettőt a nyolcórás munkaidőre, kettőt pedig az oda- és a visszaútra), fertőtlenítőszert is kapnak, az üzemcsarnokokban pedig be kell tartaniuk az egyméteres távolságot.

Meleg étel helyett az alkalmazottak mostantól szendvicset kapnak.

A Fordnál is odafigyelnek a biztonságra.

Hirdetés

A craiovai üzembe hétfőn mintegy 3000 alkalmazott tért vissza. A cég itt is maszkokat ad a munkásoknak, sőt saját gyártású arcvédő pajzsokkal is ellátja őket.

A cégnél fokozatosan indul újra az élet, egyelőre csak napi egy váltásban. A gyárnak amúgy 6200 alkalmazottja van.

Azokat, akiknek vissza kell térniük, feletteseik értesítik, a többiek egyelőre kényszerszabadságon maradnak.

Az üzembe való belépés előtt minden alkalmazottnak ki kell töltenie egy űrlapot, amelyben az egészségi állapotát firtatják, és persze az ő testhőmérsékletüket is mérik.

A gyárban kétméteres távolságot kell tartaniuk kollégáiktól, és legfeljebb háromfős csoportokat alkothatnak.

Vagyis messze még a normalitás.

De az első lépést mégiscsak sikerült megtenni.

Hirdetés