Köszöni, jól van!
MTímea
2019. október 10. csütörtök, 16:52
Csodák márpedig vannak.

A 89 éves Ion Iliescu mindent és mindenkit (is) túlél: az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt volt államvezetőt éppen aznap engedték ki a bukaresti Elias börtönből kórházból, amikor pártja csúnyán elbukott az ellenzék bizalmatlansági indítványán, s ezzel sokak szerint végérvényesen elindult a történelmi süllyesztő felé.

Iliescut az elmúlt egy évben többször beutalták szívproblémák miatt, legutóbb október 4-én, amikor hirtelen rosszul lett. A kórházban alaposan kivizsgálták, állapota sokat javult, így ma hazaengedték.

Iliescu kétség kívül Románia posztforradalmi korszakának egyik leggyűlöltebb politikusa. Honlapok (azóta megszűnt, de indult helyette petíció, hogy indítsák újra) és Facebook-oldalak jöttek létre kizárólag azért, hogy nyomon kövessék egészségügyi állapotát, arra a pillanatra várva, hogy bejelenthessék, távozott az élők sorából. Népszerűtlensége annak tudható be, hogy az ország harminc éve mindhiába várja, hogy elítéljék a forradalom perében. Hivatalosan idén áprilisban emeltek ellene vádat emberiesség elleni bűncselekményért.

A vádhatóság szerint 1989-ben, Nicolae Ceaușescu december 22-i elmenekülését követően a hatalmat magához ragadó Iliescu és klikkje tudatosan keltett diverziós és dezinformációs kampányt annak érdekében, hogy megszilárdítsa és legitimálja hatalmát.

A forradalmi per egyik fővádlottja – Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu és Iosif Rus mellett – Emil Cico Dumitrescu volt, aki idén 84 évesen meghalt. Ha még sokat húzzák a pert, könnyen előfordulhat, hogy nem lesz, akit felelősségre vonni, így büntetlenül marad az a fegyveres akciósorozat, mely 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járt.

comments powered by Disqus
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.