Fotó forrása: Agerpres
Döbbenet
MTímea
2019. szeptember 19. csütörtök, 10:29
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.

Banális oka van annak, hogy a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), mely a segélyhívások koordinálásért felel, nem rendelkezik összehangoltan működő központokkal az egyes városokban. Miután európai uniós finanszírozással sikerült megteremteni a működésükhöz szükséges infrastruktúrát a rendőrségeken, illetve a mentő- és a tűzoltóállomásokon, kihagytak egy lépést ahhoz, hogy az egész beruházás értelmet nyerjen: nem kapcsolták össze ezeket. Minderről az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol szakszervezetének vezetője, Cosmin Andreica beszélt, aki szerint a caracali gyilkosság áldozatát, Alexandra Măceşanut is megmenthették volna, ha a rendszer működik.

Jelenleg csak a megyei rendőr-főkapitányságok vannak közvetlenül rácsatlakozva a 112 segélyhívó-rendszerre. Egy európai program keretében több száz városi kapitányság számára megteremtették a lehetőséget, hogy egységesítsék a segélyhívásokat fogadó központok működését, de ezzel nem éltek az illetékesek. Az történt, hogy kiírták a közbeszerzési eljárást, megvásárolták az ehhez szükséges infrastruktúrát, be is szerelték a városi kapitányságokra, de nem csatlakoztatták rá a rendszerre. Gyakorlatilag ezek a berendezések jelenleg annyit célt szolgálnak, mint egy átlagos bútordarab a rendőrőrsökön. A segélyszolgáltatók továbbra is a régi, elavult rendszert használják. A megyei rendőr-főkapitányságok mellett megyénként hét-nyolc segélyhívásokat fogadó központot hozhattak volna létre, ehelyett jelenleg csak a 42 központ működik az egész országban, ami megnehezíti a mentési akciókat. A szakszervezeti vezető szerint ez a fő oka annak, hogy Alexandra Măceşanu segélyhívásai során nem sikerült hatékonyan közbelépni.

A rendszer modernizálására 2014 júniusában került sor, azóta nem sikerült üzembe helyezni a kommunikációs eszközöket, melyeket mintegy 11 millió lejből szereztek be. A projekt elszámolásában viszont az szerepel, hogy megtörtént az üzembe helyezés, ami valójában nem igaz...

 

comments powered by Disqus
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.