Eforie Nord | Fotó: Wikipedia
Dőzs
MTímea
2019. szeptember 18. szerda, 12:56
Elég szépen megemelik a üdülési utalványok értékét, de egy feltételhez kötik a használatukat.

Mindig irigykedve olvassuk, hogy milyen kiváltságokat élvezhetnek azok, akik a köz javát szolgálják Romániában: nem elég, hogy 58 százalékkal többet keresnek, mint az átlag, és három év alatt gyakorlatilag megduplázódtak a rájuk fordított kiadások, az állam még olyan extra ösztönzőkkel is ellátja őket, mint a vakációs jegyek. Bár a költségvetési hiány egyre aggasztóbb méreteket ölt, a turisztikai minisztérium úgy döntött, megnöveli az állami alkalmazottaknak járó utalványok értékét 1450 lejről 2080 lejre, de csak akkor, ha ezeket főszezonon kívül használják fel.

Magyarán azt akarják elérni, hogy a közalkalmazottak ne akkor nyaraljanak, mint mások, válasszák inkább a kevésbé telített időszakokat. Ha erre nem hajlandóak, és jobban szeretnek a túlzsúfoltság miatt hering módjára napozni a tengerparton, akkor az utalvány értéke nem változik, marad 1450 lej.

Az is újdonság lesz, hogy az utalványok ezentúl kizárólag elektronikus formában érhetőek el, és a bankkártyához hasonlóan használhatóak fel egy szolgáltatás kifizetésekor. Mindeddig a kedvezményezettek mintegy 16 százaléka kapott ilyen kártyát, mások papír alapú jegyeket használtak.

Idén egyébként jelentősen nőtt a kibocsátott vakációs utalványok száma: míg 2018-ban egyetlen év alatt 1 milliárd lejt költöttek a közalkalmazottak nyaralására, idén már az első hat hónapban elment szinte ugyanennyi összeg (950 millió lej). Emellett azért emlékezzünk arra is, hogy jelentősen nőtt fizetések mértéke is. Igaz, nem a tanároké vagy az egészségügyi alkalmazottaké (ők csak 10 százalékos emelésnek örvendhettek), hanem közigazgatásban és a védelmi feladatokat ellátó dolgozóké.

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.