Krónika
Műemlék-félelem
Edgár
2019. szeptember 15. vasárnap, 18:50
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.

Mihaela Suciu kolozsvári városi tanácsos szerint nem tolja ki a Híd (Regele Ferdinand) utca felújítási munkálatainak határidejét a tény, hogy az út kellős közepe alatt rábukkantak a kincses város egyik régi kapujára. A középkori északi kaputorony alapjait még szerdán találták meg, és a régészek azonnal neki is láttak a tanulmányozásának, a jelek szerint azonban erre aligha lesz idejük.

Guttmann Szabolcs építész, műemlékszakértő pár napja a Krónikának azt nyilatkozta, hogy a városvezetés nemhogy szorgalmazná, egyenesen akadályozza a belvárosi régészeti feltárásokat, és a jelek szerint most sem lesz elég idő feltárni, leírni és esetleg konzerválni a leletet.

Suciu most egy helyi rádióműsorban azt nyilatkozta, hogy „ő úgy értette”, hogy a kapu alapjait biztonsági üveg alatt akarják konzerválni, ahogy azt a Főtéren tették annak idején a legendás dáko–román leletekkel, bár erre azért én nem vennék mérget.

Azt azonban a városi tanácsos is igyekezett leszögezni, hogy a kolozsváriaknak semmi okuk az aggodalomra, a munkálatok határideje változatlan maradt (mondjuk így is több mint egy év), szóval most a történészek konzerválnak, a munkások meg a többi szakaszon építik az utat, és minden pikkpakk készen lesz.

„Megértettem, hogy ez egy régi városkapu. Láthatják, hogy milyen kicsi volt Kolozsvár” – mondta még az elöljáró szakszerűen.

Egyébként Emil Boc polgármester és csapata már azzal kiverte a biztosítékot, hogy éppen iskolakezdéskor, a legforgalmasabb időszak elején adtak zöld utat a nagyszabású felújításnak, amely nagyban megnehezíti az autósforgalmat a város szívében. Az, hogy még holmi „jelentős régészeti feltárás” is megnehezítse a dolgukat, vélhetően úgy hiányzott nekik, mint púpos üvegesnek a hanyatt esés. 

comments powered by Disqus
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.