A kórház épülete | Fotó: Google Maps
Nagyon beteg
MTímea
2019. szeptember 13. péntek, 14:32
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.

Ítélőképességüket elvesztett, krónikus elmebetegségben szenvedő pácienseken végeztek gyógyszerkísérleteket a brassói elmegyógyintézetben. Erről a kórház igazgatója, Nicuşor Bîgiu nyilatkozott a Mediafax hírügynökségnek azt állítva, hogy több tíz krónikus beteg lehet érintett.

A gyógyszerkísérletekre még 2015-ben került sor. Amikor ezekről tudomást szerzett, az igazgató a belső vizsgálat lefolytatására egy bizottságot alapított, de nem sikerült érdemi információkat szerezniük a kutatás vezetőjétől, aki egyébként orvosként dolgozik a kórházban. Bár az illető nem volt hajlandó átadni a kísérletben részt vevő betegek listáját és a hozzájárulásukat tanúsító iratokat, az igazgató úgy tudja, legalább 20-30 betegről van szó.

Az európai gyakorlat szerint tilos sebezhető társadalmi csoportokon gyógyszerkísérleteket végrehajtani, Brassóban viszont olyan krónikus betegeken kísérleteztek, akik nem rendelkeznek ítélőképességgel. Ez számos etikai és büntetőjogi kérdést felvet, magyarázta az igazgató, aki hétfőn tesz feljelentést az illetékes hatóságoknál.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.