A kórház épülete | Fotó: Google Maps
Nagyon beteg
MTímea
2019. szeptember 13. péntek, 14:32
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.

Ítélőképességüket elvesztett, krónikus elmebetegségben szenvedő pácienseken végeztek gyógyszerkísérleteket a brassói elmegyógyintézetben. Erről a kórház igazgatója, Nicuşor Bîgiu nyilatkozott a Mediafax hírügynökségnek azt állítva, hogy több tíz krónikus beteg lehet érintett.

A gyógyszerkísérletekre még 2015-ben került sor. Amikor ezekről tudomást szerzett, az igazgató a belső vizsgálat lefolytatására egy bizottságot alapított, de nem sikerült érdemi információkat szerezniük a kutatás vezetőjétől, aki egyébként orvosként dolgozik a kórházban. Bár az illető nem volt hajlandó átadni a kísérletben részt vevő betegek listáját és a hozzájárulásukat tanúsító iratokat, az igazgató úgy tudja, legalább 20-30 betegről van szó.

Az európai gyakorlat szerint tilos sebezhető társadalmi csoportokon gyógyszerkísérleteket végrehajtani, Brassóban viszont olyan krónikus betegeken kísérleteztek, akik nem rendelkeznek ítélőképességgel. Ez számos etikai és büntetőjogi kérdést felvet, magyarázta az igazgató, aki hétfőn tesz feljelentést az illetékes hatóságoknál.

comments powered by Disqus
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.