Kabinyet
béel
2019. szeptember 11. szerda, 08:38
A koalíciós szakítás káoszhoz vezetett.
 

Már megint beigazolódott a régi közhely, hogy a legfelsőbb szintű politikai adok-kapok legfőbb kárvallottjai mindig az alacsonyabb szinten tevékenykedő emberek: most a környezetvédelmi és az energetikai tárca, illetve az alárendeltségükben működő intézmények összesen mintegy tízezer alkalmazottja szív amiatt, hogy egymásnak esett a két kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a vita nyomán pedig az ALDE kilépett a kormányból.

Mindez azt is maga után vonta, hogy az ALDE-s miniszterek – a környezetvédelmi tárca éléről Graţiela Gavrilescu, az energetikai minisztériuméról Anton Anton – lemondtak tisztségükről.

Csakhogy mindezt azelőtt tették, hogy aláírták volna a minisztériumi alkalmazottak augusztusi fizetésének kiutalásához szükséges papírokat. Az eredmény: összesen mintegy tízezer ember – csak a környezetvédelmi tárcánál 4200 ember – kedden nem kapta meg a fizetését.

És kilátásuk sincs rá, hiszen a miniszter a legfőbb hitelutalványozó – magyarán ő jogosult egyedül aláírni a bérek kifizetésére szolgáló dokumentumokat –, és amíg nem lesznek új miniszterek, addig tarthat a patthelyzet.

A kormányban egyedül maradt PSD ugyanis szorult helyzetben van: a parlamentben elveszítette a többségét, ennek ellenére úgy döntött, jövő héten bizalmi szavazást kér a parlamentben az új összetételű kormány számára.

Hogy az egésznek mi lesz a vége, azt nem tudni. Egyelőre azonban egy csomó ember hiába várja a fizetését.

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.