Kabinyet
béel
2019. szeptember 11. szerda, 08:38
A koalíciós szakítás káoszhoz vezetett.
 

Már megint beigazolódott a régi közhely, hogy a legfelsőbb szintű politikai adok-kapok legfőbb kárvallottjai mindig az alacsonyabb szinten tevékenykedő emberek: most a környezetvédelmi és az energetikai tárca, illetve az alárendeltségükben működő intézmények összesen mintegy tízezer alkalmazottja szív amiatt, hogy egymásnak esett a két kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a vita nyomán pedig az ALDE kilépett a kormányból.

Mindez azt is maga után vonta, hogy az ALDE-s miniszterek – a környezetvédelmi tárca éléről Graţiela Gavrilescu, az energetikai minisztériuméról Anton Anton – lemondtak tisztségükről.

Csakhogy mindezt azelőtt tették, hogy aláírták volna a minisztériumi alkalmazottak augusztusi fizetésének kiutalásához szükséges papírokat. Az eredmény: összesen mintegy tízezer ember – csak a környezetvédelmi tárcánál 4200 ember – kedden nem kapta meg a fizetését.

És kilátásuk sincs rá, hiszen a miniszter a legfőbb hitelutalványozó – magyarán ő jogosult egyedül aláírni a bérek kifizetésére szolgáló dokumentumokat –, és amíg nem lesznek új miniszterek, addig tarthat a patthelyzet.

A kormányban egyedül maradt PSD ugyanis szorult helyzetben van: a parlamentben elveszítette a többségét, ennek ellenére úgy döntött, jövő héten bizalmi szavazást kér a parlamentben az új összetételű kormány számára.

Hogy az egésznek mi lesz a vége, azt nem tudni. Egyelőre azonban egy csomó ember hiába várja a fizetését.

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.