Árak árja
béel
2019. szeptember 11. szerda, 11:07
Minden drágul.

A gazdasági szakembereken és a statisztika megszállottain kívül nem sokan szeretik elolvasni a statisztikai hivatal gazdasági témájú közleményeit, és alapvetően igazuk van: száraz számadatok még szárazabban tálalva.

Mi sem akarjuk sokáig fárasztani az olvasót, de azért a legfrissebb adatok kapcsán érdemes megjegyezni egy-két dolgot.

Nem akarunk sem demagógok lenni, sem riogatni az olvasókat, de amit az augusztusi inflációs adatokról nyilvánosságra hoztak, az meglehetősen szomorú.

Nos, a „jó” hír az, hogy az éves infláció a júliusi 4,1 százalékról 3,9 százalékra csökkent. 

Vagyis romlott a pénzünk, csak egy kicsit lassabban.

Az adatokból kiderül, hogy az élelmiszerek jókora mértékben, 5,02 százalékban drágultak augusztusban a tavalyi év ugyanazon hónapjához képest, és 3,12 százalékkal tavaly decemberhez mérten. 

Így aztán vélhetően keveseket vigasztal, hogy idén júliushoz képest viszont 0,29 százalékkal olcsóbbak.

A nem élelmiszer jellegű termékek is drágultak: egy év alatt 2,98 százalékkal, decemberhez képest pedig 2,44 százalékkal.

A szolgáltatások ára egy év alatt 4,23 százalékkal nőtt.

Eddig tartott kis gazdasági kitekintőnk, amely rávilágít: miután a kormány kampányosztogatásba kezdett, és egy csomó pénzt osztott szét, felpörgetve a fogyasztást, az ezt követő drágulások nyomán a végén még a luxuskategóriába tartozik majd a táplálkozás.

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.