Illusztráció | Fotó: Pixabay
Kórház a város szélén
MTímea
2019. szeptember 10. kedd, 12:25
De haladunk, mert úgy tűnik, felülkerekedtek a politikai huzavonán az érintett hatóságok, és a kormány is jóváhagyta a műszaki mutatókat.

Miután évekig meccsezett Bukarest és Kolozsvár a regionális óriáskórház tervével, úgy tűnik, az utolsó pillanatban sikerült felülkerekedni a politikai huzavonán, így a beruházás nem csúszik ki a 2020-ban záruló költségvetési időszakból. A kormány a hétfői ülésén jóváhagyta a kórház műszaki és gazdasági mutatóit, így Kolozsvár egy lépéssel közelebb kerülhetett ahhoz, hogy hét év múlva egy teljesen új, modern épületben fogadhassa a régió súlyosabb betegeit.

A 151 ezer 891 négyzetméter alapterületű kórház a szomszédos Szászfenesen épül majd fel, és 849 fekvőbeteg ellátására lesz alkalmas. Hogy a számoknál maradjunk: a hétemeletes épület összesen 19 műtővel fog rendelkezni. A mintegy 500 millió euróból jut arra is, hogy építsenek hozzá egy helikopter-leszállóhelyet is a súlyos sürgősségi esetek fogadására, ugyanakkor

egy közel 1400 férőhelyes parkolót is.

A 849 kórházi ágy közül 744 akut és 105 kritikus állapotban lévő beteg számára lesz fenntartva. Mindegyik osztály rendelkezik majd égési sérültek ellátásra alkalmas teremmel. A regionális kórház egy új koncepció szerint szervezi meg az osztályait, hogy minél hatékonyabb legyen az együttműködés az egyes részlegek között, egy-egy központba csoportosítva az azonos vagy hasonló problémával küzdő betegeket. Például a mellkasi megbetegedések központjában látják el a tüdő- és szívbetegeket, itt végzik a mellkasi sebészeti, illetve a szív- és érrendszeri beavatkozásokat is, emellett külön központban fogadják a hasüregi szervekkel kapcsolatos betegségekben szenvedőket. Ez utóbbihoz fog tartozni a gasztroenterológiai, nefrológiai, urológiai és általános sebészeti osztály.

A kórház tevékenységét a fenti elv szerint hét központba szervezik,

köztük lesz egy járóbetegeket fogadó osztály is. Az egyébként teljesen zöld (azaz környezettudatos, fenntartható, csökkentett környezeti terhelésű, stb.) épület osztályait úgy alakítják ki, hogy minél rugalmasabban alkalmazkodjon az aktuális viszonyokhoz a betegek számát, állapotát illetően.

A regionális kórház teljes egészében átveszi a Kolozs megyei sürgősségi kórház tevékenységét, emellett más kolozsvári egészségügyi intézmények feladatkörét is ellátja majd.

Várhatóan októberben nyújtják be az Európai Bizottsághoz a finanszírozási kérelmet, s ha minden jó megy, leghamarabb hét év múlva megnyithatja kapuit a hipermodernnek ígért kórház.

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.