Hallgattál volna...
Szerző: Főtér.ro
2019. szeptember 5. csütörtök, 16:50
A Dăncilă-kabinet egyik tárcavezetője olyat nyilatkozott, hogy a fal adta a másikat.

Egyelőre nem tudhatjuk, hány napja van még Viorica Dăncilă kormányának, de az biztos, hogy 2018 januárja óta a kabinet tagjainak félrecsúszott nyilatkozataiból össze lehetne ollózni egy kötetre valót.

A legújabb hajmeresztő „perlával” Radu Oprea, az üzleti környezetért felelős miniszter állt elő, aki szemrebbenés nélkül azt tudta mondani egy nemzetközi fórumon, hogy szerinte csupán konzultatív jellegű az alkotmánynak az a cikkelye, amely kimondja: a kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, ha változik a testület politikai összetétele.

Oprea szerint az alaptörvény annyit mond ki, hogy a kormánynak csak a bizalmatlansági indítvány megszavazása, vagy a miniszterelnök lemondása esetén kell távoznia.

Ez így ebben a formában viszont nem igaz, a 85-ös cikkely ugyanis egy az egyben előírja, hogy a kormány a parlament elé kell álljon, ha valamilyen politikai változás történik, s amikor az újságírók erre felhívták a Oprea figyelmét, a miniszter csak annyit tudott mondani: „Hát nem vagyok jogász, én így értelmezem a törvényt”.

Abba bele sem merünk gondolni, mi lenne, ha a jogforrási rangsor csúcsán elhelyezkedő alaptörvényről mindenki így gondolkodna az országban, de a jogállamiság ellen elkövetett sorozatos merényletek után egy ilyen PSD-s megnyilatkozáson már csodálkozni sem kéne...  

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.