Felelős politika
béel
2019. szeptember 5. csütörtök, 08:06
Ezerrel pörög az elnökválasztás előtti korteshadjárat.

Egyre jobban pörög és durvul a novemberi államfőválasztást megelőző nem hivatalos kampány: Viorica Dăncilă miniszterelnök most beváltotta fenyegetését, és az alkotmánybírságnál jelenti fel Klaus Iohannis államfőt, amiért az nem hajlandó kinevezni a múlt héten lemondott három ALDE-s tárcavezető helyére az általa javasolt ügyvivő minisztereket.

Dăncilă szerdán este azzal indokolta döntését, hogy Iohannis áthágja az alkotmánybíróság döntéseit azáltal, hogy késlekedik az ügyvivő miniszterek kinevezésével.

Ezek a döntések ugyanis lojális együttműködést írnak elő az állami intézmények között, ezt azonban Iohannis figyelmen kívül hagyja akkor, amikor halogatja az ügyvivő miniszterek kinevezését.

A miniszterelnök szerint Románia az egyensúlyvesztés és bizonytalanság állapotába került, és ezt

a helyzetet az államfő „felelőtlen és önző” magatartása generálta.

Mint ismert, az eddigi kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) múlt héten lépett ki a kormányból, három lemondott minisztere helyére a miniszterelnök hivatalban levő minisztereket javasolt ügyvivőként, amíg a végleges utódokat megtalálja.

Csakhogy

Iohannis – szokásához híven – ezúttal is abban látja az aktív politikai cselekvés lényegét, hogy szívatja a kormányt, és nem, vagy késve fogadja el a jelölteket.

Sőt szerdán délután ismét durva kirohanást intézett a kormány ellen, és novemberi újraválasztását bebiztosítandó, kemény hangnemű beszédben követelte a Dăncilă-kabinet távozását.

Kíváncsian várjuk az alkotmánybíróság döntését, azt, hogy a taláros testületben a kormány vagy az államfő politikáját támogató oldal lesz képes felülkerekedni.

Igaz, bárhogy is határoznak majd, azt a másik oldal hangadói úgyis politikai indíttatású döntésnek bélyegzik majd.

 

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.