halló?
Edgár
2019. szeptember 2. hétfő, 19:50
Idén már 74-szer riasztották őket a Kárpátok óriásai miatt.

Az év eleje óta 74 alkalommal kérte a Hargita megyei csendőrség segítségét a lakosság medvék lakott területen való feltűnése miatt. Gheorghe Suciu csendőrségi szóvivő szerint július folyamán például 23, míg augusztusban 14 segélyhívás érkezett az 112-re a nagyvadak miatt.

A legtöbbször Tusnádfürdőn, a Szent Anna-tónál és Csíkszereda környékén tűnt fel a bundás fenevad. Emellett Csíkpálfalvát, Csíkszentmártont, Kissolymost, Székelyudvarhelyt, Gyergyóalfalut, Csíkszentimrét, Zetelakát és Galócást is meglátogatták idén a robusztus állatok.

A Hargita megyei csendőrök egyébként külön figyelemfelkeltő és tájékoztató akciókat szerveztek az erdők Góliátjai miatt, akik egyre gyakrabban válnak a falvak, városok Góliátjaivá az utóbbi időben. (Nem tudom, még hány nyakatekert szinonimát tudok kitalálni a cammogó brummogókra, de próbálkozom.)

Több ízben figyelmeztették például a lakosságot és a turistákat, hogy ne menjenek Balu kapitányék közelébe, ne etessék őket, és ne próbáljanak velük mosolygós szelfit készíteni az Instagramra, mert vélhetően az lesz az utolsó posztjuk az Instagramon.

A térségben akkora problémát jelent a veszélyes simogatású jószágok elszaporodása, hogy az udvarhelyszéki közbirtokosságok nemrég már a környezetvédelmi tárcát is beperelték kínjukban, mert az nem alkalmazza a medvék kilövésére vonatkozó saját szabályzatát. 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.