papírforma
Jean St'Ay
2019. augusztus 29. csütörtök, 12:15
Ezúttal a turizmus terén vert rá a mioritikus hazára. És nem csak Magyarország, Bulgária is.

Az Eurostat csütörtökön közzétette az Európai Unió országainak turisztikai kapacitására vonatkozó legfrissebb (2017-re vonatkozó) statisztikáit. Közérthetőbben: a szakértők összeszámolták az uniós országok szállodáiban, panzióiban stb. található ágyak számát, továbbá azt, hogy mennyivel nőtt a szobák száma a korábbi évhez képest.

Nos, az eredmények alapján Románia jócskán lemarad a környező országokhoz képest. 2017-ben Romániának 338 791 ágya volt, ehhez képest Magyarországnak 418 912! Más országokról ne is beszéljünk: Csehország (715 540 ágy), Ausztria (1 013 000 ágy), Horvátország (1 059 000 ágy), Görögország (1 273 000 ágy). Még a sokat szidalmazott Bulgária is lekörözte a mioritikus hazát, a maga 348 724 ágyával.

Ami az egy év alatti ágyszámnövekedést illeti, itt se túl rózsás a helyzet. 2016 és 2017 között Romániában kábé 12 000-rel nőtt a rendelkezésre álló ágyak száma, míg Bulgáriában például 20 000-rel.

Persze örülni is lehet kicsit. Románia a maga részéről olyan országokat köröz le, mint Finnország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Luxemburg, Észtország és Málta. Ezekben az országokban viszont van egy biztos közös vonás, a messzi északon elterülő Finnországot kivéve: egytől egyik picikék.

Érdekességképpen: a legtöbb ággyal (5, 1 millió) rendelkező uniós ország a szerelem otthona (közhely szinten legalábbis), Franciaország, a második helyen Olaszország áll (5 millió ágy), aztán a még mindig brexitáló Nagy-Britannia következik (3,9 millió ágy).

Még egy adat: ha bejárjuk az Európai Uniót, a 2017-es állapotok szerint összesen 31,72 millió ágyban aludhatunk. Persze nem egyszerre.

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.