Mi van?!
MTímea
2019. augusztus 23. péntek, 12:37
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.

Egy élesebb hangvételű, de iskola épületéhez csak érintőlegesen kapcsolódó önkormányzati vita után Dorin Florea bejelentette: kezdeményezni fogja a római katolikus gimnázium épületének újraállamosítását, amely jelenleg a katolikus egyház tulajdonában van. A Facebookra kiírt bejegyzésében gyakorlatilag folyamatos zsarolással vádolja a katolikus egyházat, amit a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tűr tovább, ezért

minden szükséges jogi lépést megtesznek, hogy az ingatlan kerüljön vissza a város tulajdonába.

Az egyház Florea szerint nem tartotta tiszteletben a bérleti szerződést, a felmerülő problémákat mint egy pingpongmeccset, passzolgatják egymást között, ami nem segíti a megoldásukat. A „Románia más vidékein, de más európai országokban is elképzelhetetlen helyzet” végleges megoldásáért az önkormányzat perelni fog, jelentette ki.

A kommunizmus idején elkobzott épületet 2004-ben kapták vissza a katolikusok, jelenleg a román tannyelvű Unirea Líceum és a magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium működik.

Az MTI megszólaltatta Holló Lászlót, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki arra emlékeztetett, hogy az egyház már 2017-ben egyoldalúan felbontottnak nyilvánította a szerződést, melyet három pontban is megsértett az önkormányzat. Ezt nem fogadta el az önkormányzat, és azóta sikertelenek a tárgyalások. Az épület ráadásul veszélyes, ezért az egyház jelezte, hogy nem vállal felelősséget a tanárok és diákok testi épségéért, és kérték, biztosítson az önkormányzat megfelelő ingatlant. Válaszlépésként

az önkormányzat az egyház megkérdezése nélkül javítási munkálatokat kezdeményezett.

Normális esetben az önkormányzat nem perelhetné vissza az ingatlant, de Holló László elmondása szerint fel vannak készülve bármire, hiszen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium esetében is megtörtént a visszaállamosítás.

A gyulafehérvári érsekség Erdélyben összesen hét főgimnázium épületét igényelte vissza, ezek közül négyet visszakaptak, beleértve a marosvásárhelyit, hármat pedig elutasítottak, de jelenleg még peres eljárás alatt vannak.
comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.