Jól végzett munka
Jean St'Ay
2019. augusztus 20. kedd, 10:18
Találós kérdés: az ember otthagyta, a természet létrehozta, az ember nem gondozta. Mi az?

Kedves Olvasó, járt már az obrézsai Szerelem-alagútban? Ha igen, akkor nagy mázlija van. Ha mégsem, akkor ne fáradjon. Már hiába menne.

Na de kezdjük az elején. 1908-ban építettek egy vasútvonalat, amely Karánsebest kötötte össze Nándorheggyel (ez a név változott aztán a kommunista diktatúra idején Otelu Rosu-vá, vagyis Vörös Acéllá). Aztán 1978-ban az akkori illetékesek úgy döntöttek, nem éri meg fenntartani a vonalat, odébb álltak és szépen ott hagyták a síneket.

A természet – szokás szerint – csak erre várt. Szépen, lassan körbenőtte az ember művét: így jött létre egy zöld alagút, amely a híres-nevezetes ukrajnai Szerelem-alagútra emlékeztet(ett). A Krassó-Szörény megyei apró csodára véletlenül akadt rá 2013-ban két nándorhegyi fotós. A fotók felkerültek a netre és röpke pár hónap alatt közelről-távolról csodájára jártak az obrézsai Szerelem-alagútnak. 2014-ben az alagút felkerült egy uniós projekt listájára, amely az Európai Unió 28 „rejtett” kincsét népszerűsítette, többek között a gyulai várat is.

A helyi hatóságok is fellelkesültek a növekvő turistaforgalom láttán. A szomszédos Novákfalva tanácsa igazi turisztikai látványossággá akarta változtatni a véletlenül ölbe hullott gyöngyszemet. Egyik kérvényt a másik után nyújtották be az ügyben illetékes Krassó-Szörény megyei tanácshoz. Na és mi történt? A megyei tanács a kisujját se mozdította. Lehet, arra gondoltak, hogy ha valami magától ilyen szépen összejött, akkor magától fog működni is.

Nos, nem így történt. Sok dimploma nem kell ahhoz, hogy az ember rájöjjön: a természet nem áll meg. Ha nem gondozzák, elburjánzik. Ilyen ő. Obrézsán is pont ez történt. Mivel nem nyeste vissza senki a bozótot, erdőt, az szépen benőtte a rendelkezésre álló teret. És volt alagút, nincs alagút. A szerelmesek pedig másutt keresik a boldog szelfizős pillanatokat.

És aki nem hiszi, itt meg is nézheti az alagutat. És az alagút szomorú végét.

 

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.