A Szentegyház utca 1. szám alatti Státusház ma délután | Fotó: Főtér.ro
Státus(ház) quo
MTímea
2019. augusztus 19. hétfő, 18:43
Ifjúsági központ nyílik helyette a Főtér és a Szentegyház utca sarkán.

Bevalljuk, soha nem tudtuk megérteni, hogyan lehetséges, hogy Kolozsvár pompás belvárosának egyik legszebb épületében, a neobarokk Státusházak egyikében hosszú évek óta KFC működik. Persze, nem azért, mert nem szeretnénk a ropogós csirkeszárnyakat – legyen az bármilyen egészségtelen –, inkább az egész Főtér környékét elárasztó, még a Szépművészeti Múzeum termeibe is erőteljesen beszivárgó égett olajszag miatt. Meg hát hogyan illeszkedhet a vödörben felszolgált menü arra térre, ahol a Szent Mihály-templom és Mátyás király szobra áll, körülötte pedig többé-kevésbé elegáns és turistacsalogató éttermek, kávézó, cukrászdák, fagyizók állnak? Még az sem indokolja a gyorséttermi lánc főtéri jelenlétét, hogy népszerű a kolozsváriak körében...

A kolozsvári önkormányzat által meghirdetett részvételi költségvetés keretében sokan támogatták a Városi Kulturális Központ (Centrul de Cultură Urbană) kezdeményezését, hogy a Kentucky Fried Chicken helyett egy ifjúsági központ székhelye legyen az impozáns épület, így a városházának sem maradt más választása, mint hogy meghirdesse a pályázatot a megvalósításra.

A beruházás 721 ezer lejbe fog kerülni, melyből a 170 négyzetméteren egy előcsarnokból, multifunkcionális teremből, irodákból, mellékhelyiségekből álló központot alakítanak ki. A projekt célja, hogy a fiatalokat a közösségi ügyek felé terelje, ugyanakkor támogassa a szakmai és személyes fejlődésüket. Évente legalább kétszáz eseményt szeretnének itt lebonyolítani.  A munkálatok kivitelezése egyébként öt hónapot vesz igénybe, a projekt gyakorlatba ültetése 8 hónapot. Azt még nem lehet tudni, hogy a KFC mikor fog kiköltözni az épületből.

A gyorséttermi lánc egyébként meglehetősen borsos áron, havi 50 ezer 217 lejért bérelte az ingatlant.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?