segítséget kérnek
Edgár
2019. augusztus 16. péntek, 12:43
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.

Közadakozásból igyekszik összegyűjteni a fogarasi Neuer Weg Egyesület az osztrák Holzindustrie Schweighofer által követelt perköltségeket.

Ez már a második eset, amikor a fogarasi civil szervezet adományokból kénytelen összegyűjteni közösségi ügyekben indított, de elvesztett perek költségeit a székelyudvarhelyi miccs-gate után.

Hans Hedrich, az egyesület alelnöke egy szentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta, négy közigazgatási pert is elvesztettek a Schweighoferrel szemben, egy ötödik pedig a bukaresti fellebbviteli bíróságon vár ítéletre – ebben a rétyi fűrésztelep építkezési engedélyének megsemmisítését kérték.

FRISSÍTÉS: Az osztrák vállalat pénteken közleményben reagált a cikkünkre, melyben úgy fogalmaznak: a Holzindustrie Schweighofer mindig nyitott volt a nem kormányzati szervezetekkel (NGO) való együttműködésre, esetükben mindig is a nyitott kapuk politikáját alkalmazták. A közlemény szerint a Schweighofer több alkalommal is tárgyalni hívta a Neuer Weg Egyesület vezetőit, a meghívásoknak azonban egyetlen alkalommal sem tettek eleget. „Amennyiben valaki nem kíván tárgyalni velünk és pert indít ellenünk, természetes, hogy élünk védekezés jogával. De ismét tárgyalni hívjuk a Neuer Weg-et, és reméljük, ezúttal pozitív választ kapunk” – írja közleményében az osztrák cég. 

Az ügy azonban egyre inkább macska-egér harcra kezd emlékeztetni: a Holzindustrie Schweighofer dörzsölt jogászai időközben az osztrák kereskedelmi bíróságon perelték be Hans Hedrichet és egyesületét, azt állítva, hogy blogként működő honlapjukon sértő és valótlan dolgokat állítottak a nagyvállalatról. A bécsi pert a Neuer Weg elveszítette, nem volt ugyanis ügyvédjük, aki képviselje őket, az adakozásra pedig azért is nagy szükség van, mert különben Hans Hedrich elveszítheti a szülei által vásárolt házat.

A gyűjtésben a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) is segít. A Székelyhon beszámolója szerint Bereczki Kinga, a HKA elnöke a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, erkölcsi kötelességüknek tekintik, hogy kiálljanak a Neuer Weg és Hans Hedrich mellett, hiszen ők is kiálltak a székelyföldi erdők védelmében. Amikor kiderült, hogy az osztrák nagyvállalat a Kovászna megyei Rétyen készül fakitermelő üzemet nyitni, Civil Felelősség 2014 Társadalmi Csoport néven indult mozgalom a székelyföldi erdők védelmében, az általuk indított perekhez pedig a fogarasi egyesület adta a nevét.

A HKA önkéntesei a Sepsiszentgyörgy központjában felállított standnál gyűjtik az adományokat, abban bízva, hogy néhány nap alatt legalább kétezer eurót sikerül összeszedni.

Az adományokat a következő számlaszámokra is várják:

IBAN: Lei: RO95OTPV320000277194RO02
IBAN: Euro: RO52OTPV320000277194EU02
Számlatulajdonos: Szapanyos Árpád, Segesvár
BANK: OTP BANK ROMANIA
SWIFT/BIC: OTPVROBU
comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.