kétes szerek
Edgár
2019. augusztus 14. szerda, 21:02
A gyanú szerint a bűnszervezet már két éve szórta az etnobotanikus szereket Kolozsváron.

Hét személyt vettek őrizetbe etnobotanikus szerekkel való kereskedelem vádjával a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) kolozsvári emberei kedden, miután 15 személynél tartottak házkutatást. A nyomozók eddig azt derítették ki, hogy a hét személy – akiknek csak a monogramját közölték – már két éve működtet egy drogokat forgalmazó bűnbandát.

A „megalapozott gyanú” szerint a letartüztatott személyek közül hárman külföldön szerezték be a veszélyes szereket, négyen pedig ezek értékesítésével foglalkoztak Kolozsvár területén. Hogy a lebukást elkerüljék, a srácok nem a saját telefonjukon, hanem „szolgálati készülékeken” intézték a drogokkal kapcsolatos ügyeiket, amelyeket gyakran cseréltek, a szereket pedig rendszeresen új helyen rejtették el.

Kedden a DIICOT nyomozói a helyi rendőrséggel karöltve 15 gyanúsítottnál tartottak összesen 18 házkutatást, az így talált bizonyítékok alapján vették őrizetbe a hét személyt. Az ügyész szerdán a gyanúsítottak 30 napos előzetes letartóztatását kérte a kolozsvári törvényszéken.

Az úgynevezett etnobotanikus szerek a dizájnerdrogohoz hasonlóan a kábítószerek új csoportját képviselik. A számtalan variációban megjelenő újabb és újabb szintetikus szerek a drogprevenciós szakembereket és az addiktológusokat is zavarba ejtik, hiszen, míg a „hagyományos” drogok hatásmechanizmusát a tudomány már jól ismeri, az új csoportba tartozó szerekről jószerével semmit sem tudnak, így a kezelés szempontjából sincs elfogadott protokoll. A sokszor botcsinálta vegyészek kétes házi laborjában készült szerek komoly személyiségtorzulást okozhatnak, és sok esetben sokkal gyorsabban leépítik a szervezetet, mint a hagyományos kábítószerek.

Egy szakértővel készült interjúnkat itt olvashatják.

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.