kétes szerek
Edgár
2019. augusztus 14. szerda, 21:02
A gyanú szerint a bűnszervezet már két éve szórta az etnobotanikus szereket Kolozsváron.

Hét személyt vettek őrizetbe etnobotanikus szerekkel való kereskedelem vádjával a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) kolozsvári emberei kedden, miután 15 személynél tartottak házkutatást. A nyomozók eddig azt derítették ki, hogy a hét személy – akiknek csak a monogramját közölték – már két éve működtet egy drogokat forgalmazó bűnbandát.

A „megalapozott gyanú” szerint a letartüztatott személyek közül hárman külföldön szerezték be a veszélyes szereket, négyen pedig ezek értékesítésével foglalkoztak Kolozsvár területén. Hogy a lebukást elkerüljék, a srácok nem a saját telefonjukon, hanem „szolgálati készülékeken” intézték a drogokkal kapcsolatos ügyeiket, amelyeket gyakran cseréltek, a szereket pedig rendszeresen új helyen rejtették el.

Kedden a DIICOT nyomozói a helyi rendőrséggel karöltve 15 gyanúsítottnál tartottak összesen 18 házkutatást, az így talált bizonyítékok alapján vették őrizetbe a hét személyt. Az ügyész szerdán a gyanúsítottak 30 napos előzetes letartóztatását kérte a kolozsvári törvényszéken.

Az úgynevezett etnobotanikus szerek a dizájnerdrogohoz hasonlóan a kábítószerek új csoportját képviselik. A számtalan variációban megjelenő újabb és újabb szintetikus szerek a drogprevenciós szakembereket és az addiktológusokat is zavarba ejtik, hiszen, míg a „hagyományos” drogok hatásmechanizmusát a tudomány már jól ismeri, az új csoportba tartozó szerekről jószerével semmit sem tudnak, így a kezelés szempontjából sincs elfogadott protokoll. A sokszor botcsinálta vegyészek kétes házi laborjában készült szerek komoly személyiségtorzulást okozhatnak, és sok esetben sokkal gyorsabban leépítik a szervezetet, mint a hagyományos kábítószerek.

Egy szakértővel készült interjúnkat itt olvashatják.

comments powered by Disqus
Egy infúzióállvánnyal. További kilenc személy megsérült.
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.