Kétségben az erő
béel
2019. augusztus 13. kedd, 08:15
A nagyobbik kormánypárt döntött az ultimátumról. És...

Esze ágában sincs a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) engedni a kisebbik koalíciós társ Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) zsarolásának: a PSD országos végrehajtó tanácsának hétfőn késő este véget ért ülésén gyakorlatilag arról döntöttek, hogy nem teljesítik az ALDE követeléseit.

Ennek ellenére igencsak biztosnak tűnnek abban, hogy marad a kormánykoalíció, az ALDE nem veszi majd sértetten a kalapját.

Pedig Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke amellett, hogy a Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök vezette Pro Romániával való szövetségkötést és a párt kormányba való bevonását követelte, hétfőn ultimátumot adott a PSD-nek, amelyben az állami intézmények reformját, a kormány szerkezetének átalakítását, valamint a kormányprogram megújítását követelte.

Ehhez képest Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke a párt vezetősége tanácskozását követően azt jelentette be, hogy a feltételeket nem kívánják teljesíteni. De a koalíció azért marad.

„Elmondtam kollégáimnak, hogy több találkozóra került sor a koalícióban, és úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a PSD-ALDE kormányzást. Ez egy fontos kormány, amelynek még sok tennivalója van, számos projektet kell még életbe ültetnie a románok javára, és amelynek a továbbiakban is biztosítania kell Románia stabilitását”

– mondta a miniszterelnök. Csak azt mulasztotta el elárulni, hogy ezt mire alapozza. 

Ugyanis azt is bejelentette: nem alakítják át a kormány szerkezetét, legfeljebb a rosszul teljesítő minisztereket rúgják ki.

A Pro Románia kormányra lépését pedig azzal söpörte le az asztalról, hogy az nem időszerű, beszélt ugyan Victor Pontával, de semmilyen konkrétumokról nem esett szó, ráadásul a volt PSD-elnök olyan nyilatkozatokat tett a PSD-ről, amelyek több jelenlegi pártvezetőnél is kiverték a biztosítékot, így minden marad a régiben.

Azért mi úgy gondoljuk, ehhez még az ALDE-nak is lesz egy-két szava. A koalíció pedig az ország ügyei helyett egy darabig továbbra is saját magával foglalkozik majd.

comments powered by Disqus
Egy infúzióállvánnyal. További kilenc személy megsérült.
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.