Kétségben az erő
béel
2019. augusztus 13. kedd, 08:15
A nagyobbik kormánypárt döntött az ultimátumról. És...

Esze ágában sincs a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) engedni a kisebbik koalíciós társ Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) zsarolásának: a PSD országos végrehajtó tanácsának hétfőn késő este véget ért ülésén gyakorlatilag arról döntöttek, hogy nem teljesítik az ALDE követeléseit.

Ennek ellenére igencsak biztosnak tűnnek abban, hogy marad a kormánykoalíció, az ALDE nem veszi majd sértetten a kalapját.

Pedig Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke amellett, hogy a Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök vezette Pro Romániával való szövetségkötést és a párt kormányba való bevonását követelte, hétfőn ultimátumot adott a PSD-nek, amelyben az állami intézmények reformját, a kormány szerkezetének átalakítását, valamint a kormányprogram megújítását követelte.

Ehhez képest Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke a párt vezetősége tanácskozását követően azt jelentette be, hogy a feltételeket nem kívánják teljesíteni. De a koalíció azért marad.

„Elmondtam kollégáimnak, hogy több találkozóra került sor a koalícióban, és úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a PSD-ALDE kormányzást. Ez egy fontos kormány, amelynek még sok tennivalója van, számos projektet kell még életbe ültetnie a románok javára, és amelynek a továbbiakban is biztosítania kell Románia stabilitását”

– mondta a miniszterelnök. Csak azt mulasztotta el elárulni, hogy ezt mire alapozza. 

Ugyanis azt is bejelentette: nem alakítják át a kormány szerkezetét, legfeljebb a rosszul teljesítő minisztereket rúgják ki.

A Pro Románia kormányra lépését pedig azzal söpörte le az asztalról, hogy az nem időszerű, beszélt ugyan Victor Pontával, de semmilyen konkrétumokról nem esett szó, ráadásul a volt PSD-elnök olyan nyilatkozatokat tett a PSD-ről, amelyek több jelenlegi pártvezetőnél is kiverték a biztosítékot, így minden marad a régiben.

Azért mi úgy gondoljuk, ehhez még az ALDE-nak is lesz egy-két szava. A koalíció pedig az ország ügyei helyett egy darabig továbbra is saját magával foglalkozik majd.

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.